Megáldották a soproni Szent Mihály-templom orgonáját

Kultúra – 2022. május 12., csütörtök | 13:44

A soproni Szent Mihály-templom teljes körű felújítása során az orgona renoválását is elvégezték. A hangszert Horváth Imre prépost, városplébános áldotta meg május 7-én, az esti szentmisén.

A Szent Mihály-templom orgonáját a budapesti Rieger Ottó Orgonagyár készítette. Az orgonához részben felhasználták Karl Hesse 1866-ban készült orgonájának egyes sípsorait. A templom belsőépítészeti stílusának megfelelő régi, neogótikus szekrény két-két szélső sípmezőjét megtartották, s a középrész elhagyásával oda új, szélesebb sípmezőt építettek. Riegerék 43 regiszteres, immár elektromos vezérlésű, hárommanuálos új orgonájának felszentelése 1943. augusztus 20-án volt – vázolta a hangszer történetét Horváth Imre városplébános.

Most, a felújítást követő megáldásként XVI. Benedek pápa Regensburgban 2006. szeptember 13-án elmondott orgonamegáldó imáját választotta Imre atya, mert – ahogy fogalmazott – ennél csodálatosabban nem lehetne összefoglalni, mit jelent a szent zene és az orgona a liturgia szolgálatában.

„Nagy Isten, te akarod, hogy mi, emberek a szív örömében megőrizzünk Téged. Ezért éneklünk és zenélünk dicséretedre. Szolgádnak, Mózesnek adtad a feladatot, hogy trombitákat készítsen, hogy az áldozatbemutatáskor szóljanak. A furulya és a hárfa hangjaival választott néped Téged dicsőítő himnuszokat énekelt.

Fiad emberré lett, és a földre hozta a dicsőítő Éneket, amely az idők kezdete óta felhangzik az egekben. Az Apostol írja elő, hogy tiszta szívvel énekeljünk és magasztaljunk Téged.

Ebben az ünnepi órában kérünk: áldd meg ezt az orgonát, hogy dicsőségedre szóljon és hogy felemelje szívünket Hozzád.

Ahogy a sok síp egyetlen hangban egyesül, így egyesítsd, kérünk, az Egyház minden tagját a testvéri szeretetben.

Hogy együtt énekeljük egy napon az angyalokkal és szentekkel dicsőségedre az örök dicséretek énekét. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.”

A szentmise után Mátyás István orgonaművész adott hangversenyt a felújított orgonán.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Máthé Alexandra/Sopron Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria