Meghosszabbították a „Punya – Egy falat kenyér” című kiállítást a pécsi Dóm Kőtárban

Kultúra – 2022. január 10., hétfő | 9:55

A pécsi Dóm Kőtárban Ráczné Kalányos Gyöngyi tizenkét olajfestménye látható. Az alkotások illusztrációként készültek Versegi Beáta Mária Punya – Egy falat kenyér című kötetéhez. Az esztergomi Keresztény Múzeumból származó, drámapedagógia foglalkozás keretében is megtekinthető tárlat április 30-ig várja a látogatókat.

A kiállítás ötlete Versegi Beáta Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővére mély, belső hívásra megírt Punya – Egy falat kenyér című könyve nyomán támadt, amelyben egy cigány család életén keresztül léphetünk be az evangéliumi eseményekbe.

A történet középpontjában Jézus áll, aki mindnyájunkat megszólít nemzetiségre, korra való tekintet nélkül. A történet szereplői átélik Jézus közelségét, és elmesélik, milyen volt a Mesterrel való találkozás.

A történetet kísérik és kiegészítik Ráczné Kalányos Gyöngyi, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje, roma származású naiv grafikus és festőművész élettel teli képei, amelyek az esztergomi Keresztény Múzeumból kölcsönzött kiállítás keretében meghosszabbított határidőig,

2022. április 30-ig tekinthetők meg keddi napok kivételével naponta 10 és 17 óra között a Dóm Kőtárban.

A történet feldolgozásához – előzetes jelentkezés alapján – drámapedagógiai foglalkozás is igénybe vehető, amely a szerepeken keresztül közelíti a résztvevőt a festmények világához, a cigánysághoz és Jézushoz. A foglalkozás a 6 év fölötti korosztály számára ajánlott, időtartama 2 óra.

A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés szükséges. Kapcsolat: Hoffmanné Toldi Ildikó, telefon: 06 30 363 8749.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria