Megjelent az Új Ember Kalendáriuma a 2020-as évre

Kultúra – 2019. szeptember 25., szerda | 9:55

Már kapható az Új Ember könyvesboltban a 2020-as Új Ember Kalendárium, mely többek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal (NEK) foglalkozik, illetve minden hónapban egy-egy írással emlékezünk arra, hogy 75 éves az Új Ember hetilap.

Januári cikkeink között olvashatják Kovács Zoltán mariológusnak, az esztergomi szeminárium rektorának írását, Úton az Eucharisztikus Kongresszus felé Máriával címmel, amely többek között a magyar Mária-tiszteletről, illetve Mária és az Eucharisztia kapcsolatával foglalkozik. Ugyancsak a 2020-as kongresszus kapcsán olvasható Piero Marini érseknek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsa elnökének 2019-ben elhangzott előadása, mely a lelkiségi világtalálkozó nagyvárosokra gyakorolt hatásával foglalkozik.

Személyes hangú írásban emlékezik meg Körössy László az egy esztendővel ezelőtt elhunyt Jean Vanier-ről, Somorjai Ádám OSB pedig a száz évvel ezelőtt született Szent II. János Pál pápáról.

A kalendáriumot lapozva arról is olvashatnak, hogy kétszáz esztendővel ezelőtt, alig egy évvel érseki kinevezése után Rudnay Sándor hercegprímás, esztergomi érsek (1819–1831) fontos lépésre szánta el magát: visszaköltöztette székhelyét a felvidéki Nagyszombatból Esztergomba.

Folytatódik a híres magyar festőkről szóló sorozatunk: ez alkalommal a száz éve elhunyt Benczúr Gyuláról olvashatnak, míg a Balaton mentén található keresztény emlékeket bemutató sorozat harmadik részében az útmenti feszületekről.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a száz esztendővel ezelőtti trianoni békediktátumról írt, valamint cikket közlünk Vörös Győző régészprofesszor szentföldi kutatásairól. Sorsajándékok címmel Béres Józsefre, Az emberi képzelet története címmel pedig a száz éve született Federico Fellinire emlékezünk.

Válogattunk az Új Ember elmúlt 75 évben megjelent cikkeiből – így többek között Fekete István, Illés Sándor, Mándy Iván, Bálint Sándor, Pilinszky János és Csanád Béla írását közöljük újra.

A 790 forintért kapható kalendárium fotói között az 1938-as eucharisztikus kongresszus idején készült archív felvételek is láthatók. A kiadvány utolsó lapjain a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak, a katolikus középiskolák és szociális intézmények vezetőinek nevét és elérhetőségét is közöljük.

A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria