Megjelent az Isten szava minden napra 2020 című kötet

Kultúra – 2019. november 15., péntek | 18:50

A Sant’Egidio közösség és a Magyar Kurír közös kiadásában jelent meg az Új Ember Kiadványok sorozat legújabb kötete, az Isten szava minden napra 2020. A könyvben Vincenzo Paglia, a közösség spirituális felelőse írt elmélkedéseket a Szentírás olvasmányaihoz az év minden napjára.

Az Isten szava, ha mindennap átelmélkedjük, elménkben és szívünkben rögzítjük, akkor erőssé és bölccsé tesz minket ahhoz, hogy szembenézzünk az élettel. Szent Ciprián sok más egyházatyával együtt ezekkel a szavakkal buzdítja híveit: „Amikor imádkozol, te beszélsz Istenhez; amikor olvasol, ő szól hozzád.” Imádkozni annyi, mint nyitott szívvel meghallgatni Isten szavát, és hozzá fordulni azokkal a szavakkal, melyekre szívünket indítja. Az Úrral folytatott párbeszédnek ebben a mindennapi gyakorlatában különös érték rejlik. A mindennapiságban ugyanis kifejeződik valami olyasmi, amit nem lehet elhagyni. Vannak dolgok, amiket mindennap elvégzünk, bármi történjék is: ilyenek az alapvető életműködéshez szükséges tevékenységek, hiszen mindennap eszünk és iszunk például. Ehhez hasonlóan arra is hívást kapunk, hogy mindennap imádkozzunk, forduljunk szívünkkel Isten felé, és táplálkozzunk szavával. Igen, imádkozni: ez a keresztény ember mestersége. Luther mondta: „Ahogy a cipész cipőt készít, a szabó pedig ruhát, a keresztény imádkozik. A keresztény mestersége az imádság.” Az imádság visszaadja a szívünket, és újra Isten felé tájolja.

Az Isten szava minden napra 2020 – a korábbi kiadásokhoz hasonlóan – a latin egyház naptárához kapcsolódik. Vasárnapokra és ünnepnapokra ezért – a háromévente ismétlődő beosztás szerint – az A év olvasmányait kommentáljuk, melynek Máté evangéliuma áll a középpontjában; ezt olvassuk majd vasárnaponként az év során. Hétköznapokra – melyek minden második évben ismétlődnek – a napi szentmise első olvasmányához olvashatunk magyarázatot; idén a páros évekre meghatározott szövegekkel. A liturgia első olvasmányait az Egyház a liturgikus időnek megfelelő tartalom szerint választotta ki. Ez segít nekünk, hogy Krisztus mértéke szerint növekedjünk; hogy követhessük Pál apostol buzdítását: „Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt” (Fil 2,5).

Vincenzo Paglia érsek a Pápai Életvédő Akadémia elnöke és a II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárja, emellett a Sant’Egidio közösség spirituális felelőse. Számos könyv szerzője, amelyek közül magyar nyelven az Isten szava minden napra korábbi évekre írott kötetei jelentek meg, valamint a Nővérünk, a halál című kötet, az utóbbi a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában.

Vincenzo Paglia Isten szava minden napra 2020 című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria