Megjelent az Új Ember 2018. augusztus 19-i száma

Kultúra – 2018. augusztus 17., péntek | 10:55

Az Új Ember ez évi 33. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk arról, hogy Mária mennybevétele ünnepén, Mátraverebély-Szentkút főbúcsúján zarándoksokaság fogadta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét. Augusztus 12-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a kegyhelyen. 

A Mosolygó Szűzanya köszöntésére gyűltek össze a hívek augusztus 12-én az osli kegyhely Nagyboldogasszony-búcsúján. Az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. Beszámolunk arról is, hogy Schnider Anikó Angelika domonkos nővér örökfogadalmat tett augusztus 8-án, a budakeszi Havas Boldogasszony-templomban. Ezenkívül címlapunkon kezdődik interjúnk Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával damaszkuszi látogatásáról.

A 2. oldalon folytatjuk Ferenc pápa katekézissorozatát a tízparancsolatról. Ugyanitt olvashatják Papp Miklós morálteológus a halálbüntetés egyházi megítéléséről szóló írásának első részét.

A 3. oldalon folytatódik a mátraverebely-szentkúti kegyhely főbúcsújáról szóló tudósításunk. A Szent Ferenc Kisnővérei közösség Bükkszentkereszten megtartott elköteleződési ünnepéről is olvashatnak.

A 4. oldalon görögkatolikus lelkiségi, biblikus és liturgikus írásainkat találják.

Az 5. oldalon folytatódik riportunk az osli kegyhely Nagyboldogasszony-búcsújáról. Ezen az oldalon olvashatnak bővebben Schnider Anikó Angelika domonkos nővér örökfogadalom-tételéről.

A 6. oldalon a máriapócsi diakónusszentelésről, a Szent Donát tiszteletére megtartott székesfehérvári püspöki szentmiséről, valamint a tiszafüredi ifjúsági találkozóról adunk hírt.

A 7. oldalon riportot közlünk a brazil alapítású Katolikus Shalom Közösség révfülöpi táboráról, a Szekszárd mellett található Sötétvölgyben megtartott hittanos táborról, valamint az új temesvári megyéspüspök, Pál József Csaba augusztus 7-én az Arad megyei máriaradnai bazilikában bemutatott első főpásztori szentmiséjéről.

A 8. oldalon olvashatják riportunkat a Debrecen közelében, az erdőspusztai Dorkász kempingben megtartott, huszonegy évvel ezelőtt görögkatolikus kispapok által megalapított Szent Damján-táborról, ahol értelmi sérült gyermekek és kísérőik töltik együtt a hetet.

A 9. oldalon következik interjúnk Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával damaszkuszi látogatásáról. A metropolita magyarok adományát vitte Szíriába, ahol a pénzt helybeli iskolások taníttatására fordítják.

A 11. oldalon Beran Ferenc atya írását olvashatják a hétköznapok lelkiségéről, és folytatódik Villanófényben című rovatunk, amelyben ezúttal Németh Gábor atyát mutatjuk be, akit júniusban neveztek ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága irodavezetőjévé.

A Mozaik rovatban Pio atya és az angyalok kapcsolatáról közlünk cikket. Pio atya már életében találkozott az angyalokkal, jól ismerte őket. Belső hangokat is hallott, s meg kellett különböztetnie, kitől jönnek, és miként kell válaszolnia rájuk. Egy levelében tanácsokat is adott azzal kapcsolatban, hogyan fogadjuk ezeket a hangokat.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Bodnár Dániel Szent István alakját mutatja fel a magyar drámairodalom remekművei közt tallózva. Lőrincz Sándor roma festők világába kalauzolja olvasóinkat, Pallós Tamás Liszt Ferencet mint operaszerzőt mutatja be, Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal a halak színpompás világát ismerteti meg olvasóinkkal.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria