Megjelent az Új Ember 2018. január 14-i száma

Kultúra – 2018. január 12., péntek | 9:45

Az Új Ember ez évi második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk arról, hogy hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek püspökké szentelésének 25. évfordulóján, január 6-án az egri bazilikában. A főpásztorral koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai.

Tudósítunk a Dunánál megtartott vízszentelésről, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett.

Hírt adunk arról, hogy a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban január 6-án ünnepi szentmisében adtak hálát a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Asztrik-évéért, és a címoldalon kezdődik a Nagybecskereki Egyházmegye főpásztorával, Német László püspökkel készített interjúnk is.

A 2. oldalon Ferenc pápa szentmiséről szóló katekézissorozatát folytatjuk, valamint röviden hírt adunk többek közt a keresztények ellen a múlt év végén elkövetett nigériai merényletről, valamint arról, hogy egy katolikus pap is megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét.

A 3. oldalon a Dunánál és a Szinva pataknál megtartott vízszentelésről közlünk tudósítást.

Tanítás és lélek rovatunkból többek közt megtudhatják, hogy a görögkatolikusok e hét végén megkezdik a nagyböjtre való előkészületet, és ehhez segítségül Zakeus evangéliumi alakját szemlélik, a vámost, aki Jézust látta, találkozott vele, és azután jó útra tért.

Az 5. oldalon a Szent Egyed közösség év eleji budapesti békemenetéről közlünk tudósítást, és itt kapott helyet a Ternyák Csaba egri érsek püspökké szentelésének 25. évfordulójáról szóló beszámoló folytatása is.

Egyház rovatunkban hírt adunk arról, hogy január elsejével állandó szentségimádás indult a fővárosban, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, Facebook-oldalt hoztak létre Isten szolgája Brenner János vértanú tiszteletére, nyílt napot tartanak február elején a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, és Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban.

Világegyházi kitekintésünkben beszámolunk arról, hogy Teréz anya-díjat kapott egy indiai szalézi pap, aki terroristák fogságából szabadult ki, illetve arról, hogy Madridban lesz a taizéi közösség következő nagy európai találkozója ez év végén.

Család rovatunkban riportot olvashatnak a katolikus iskolák kupanapjáról, és Fehérvári Jákó bencés szerzetes ismerteti a házszentelés hagyományát.

A 9. oldalon következik interjúnk Német László nagybecskereki püspökkel az egyházmegye múltjáról és jelenéről.

A 11. oldalon, Évforduló rovatunkban Beran Ferenc atya a Szent Margit-emlékmisére hívja olvasóinkat a Margit-szigetre; valamint hosszabb írást olvashatnak Arany János Kapcsos könyvének hasonmás kiadásáról – az eredeti kapcsos könyvet Gyulai Pál ajándékozta nagy lírikusunknak, aki ebbe írta többek között az Őszikék ciklus verseit 1877-ben a Margit-szigeten.

A Mozaik rovatban párkereső egyedülállók számára ajánlunk lelkigyakorlatot március 16. és 18. között nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton; és beszámolunk arról, hogy hajdan könyvmásoló szerzetesek éltek a Star Warsból ismert szigeten, az ír partvidéktől nyugatra található sziklameredélyen.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Bodnár Dániel ír Madách Imre drámai költeményéről, Az ember tragédiájáról és a mű istenképéről.

Szavak helyett virágok címmel Mészáros Ákos ajánlja olvasóink figyelmébe a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban látható Ferenczy Béni-tárlatot. A kiállítás június 3-ig látogatható a Ménesi út 65. szám alatt.

Petrőczi Éva Szabó Magda életművét idézi meg egy újonnan megjelent ikerkötet, a Magdaléna – A másik Für Elise nyomában és a Nyusziék című, az 1950 és 1958 közötti évek naplójegyzeteit tartalmazó kötet segítségével.

A filmvilágba kalauzol Baranyai Béla írása Az utolsó Jedik című űrmeséről. Schmidt Egon cikkéből pedig a makkosmáriai zöldikéket ismerhetjük meg a Természetrajz rovatban.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria