Megjelent az Új Ember 2018. november 18-i száma

Kultúra – 2018. november 16., péntek | 9:04

Az Új Ember ez évi 46. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik riportunk arról, hogy az Isteni Ige Társasága, a verbiták magyarországi tartományának szerzetesei november 8. és 11. között a kalocsa-kecskeméti főegyházmegyei jánoshalmai Szent Anna-plébánia meghívására missziós napokat tartottak a Bács-Kiskun megyei városban.

Tudósítást olvashatnak arról, hogy Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke november 11-én Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő- és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

Arról is hírt adunk, hogy a Mindszenty Társaság által alapított Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Márfi Gyula veszprémi érseket, Babusa János szobrászművészt és a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolát. Az elismeréseket november 6-án adták át a Parlament Vadásztermében.

A címlapról indul interjúnk is Elek László örökfogadalmas jezsuitával, aki tanulmányai mellett többek közt kórházban, iskolában is dolgozott, önkéntes szolgálatot látott el a bostoni matrózok között, és fejlesztőként ott áll a Szentírás.hu, a Miserend.hu és az online zsolozsma weboldalak mögött.

A 2. oldalon közöljük Ferenc pápa beszédét, amelyet november 10-én mondott, amikor fogadta az eucharisztikus kongresszusok szervezőit, köztük az Erdő Péter bíboros, prímás által vezetett magyar küldöttséget. Ezen az oldalon olvashatják a Vatikáni Rádió Erdő Péter bíborossal készült interjújának összefoglalóját, amelyben a főpásztor arról nyilatkozik, hogy november 8. és 10. között az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága tanácskozást tartott Rómában, előkészítve az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelyet 2020 szeptemberében rendeznek meg Budapesten.

A 3. oldalon folytatódik riportunk a verbita szerzetesek Jánoshalmán megtartott missziós napjairól, valamint tudósításunk a Mindszenty-emlékérmek átadásáról.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus, és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon folytatódik tudósításunk arról, hogy Veres András győri megyéspüspök Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő- és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat. Továbbá itt olvashatják a vatikáni Fides hírügynökségnek a 92. missziós világnap alkalmából kiadott statisztikai adatait a világegyházról.

A 6. oldalon arról tudósítunk, hogy a Szombathelyi Egyházmegye október 26–27-én találkozót szervezett az egyházközségi képviselő-testületek világi elnökei és tagjai számára a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Szintén itt olvashatják a következőket:

Rekollekción vett részt a Győri Egyházmegye papsága. A Győri Hittudományi Főiskolán Martos Levente Balázs a házaspárok lelki kíséréséről tartott előadást, majd Veres András megyéspüspökkel szentmisét ünnepeltek a székesegyházban.

Védőszentjének ünnepén a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda közössége megkoszorúzta a város központjában álló Szent Imre-szobrot, és ünnepi szentmisén vett részt a Szent Imre-templomban. A liturgiát Ugrits Tamás püspöki biztos, pasztorális helynök mutatta be.

Süveges Gergő jegyzetével a közelmúltban elhunyt Bőzsöny Ferencre emlékezünk.

A 7. oldalon hírt adunk arról, hogy a Katolikus Karitász október végén indította el a libanoni bántalmazott nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amelynek keretében csaknem egy éven át biztosítja egy Bejrút-közeli menedékház működését. Ezen az oldalon arról is olvashatnak, hogy a jakartai nuncius köszönetet mondott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia segítségéért, az Indonéziába küldött gyorssegélyért. Folytatódik a püspöki konferencia által meghirdetett karácsonyig tartó gyűjtés az üldözött keresztényekért.

Ugyanitt számolunk be arról, hogy a szegedi Szent Gellért Szemináriumban négy papnövendék öltötte magára a reverendát november 3-án, valamint emléktáblát állítottak Boldog Brenner János egykori lakhelyén, Pécsen.

A Család oldalon arról olvashatnak, hogy miként változik meg az emberek viselkedése az internethasználat során. Közöljük Mary Aiken kiberpszichológus, a University College Dublin egyetem oktatója, az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központjának tudományos tanácsadója előadását, amelyet az augusztusban megrendezett dublini családtalálkozón tartott, és a gyermekek védelméről szólt.

A 9. oldalon Kis lépésekben formáljuk át a világot címmel folytatódik interjúnk Elek László örökfogadalmas jezsuita szerzetessel.

A 11. oldalon két Szent Márton ünnepéhez kapcsolódó eseményről számolunk be. Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját. Savaria szentjét november 9-én lampionos felvonulással és vesperással, november 10-én pedig ünnepi szentmisével köszöntötték szülővárosában, a mai Szombathelyen.

A 12. oldalon közöljük a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának felhívását a közösségi célú egyházi programok, beruházások és az egyházi épített örökség védelme támogatásáról.

Újabb híreket olvashatnak a kilencévi börtön után szabadon engedett, Mohamed próféta káromlásával igaztalanul megvádolt keresztény édesanyáról, Ászja Bibiről. Meg nem erősített hírek szerint az asszony elhagyta Pakisztánt, biztonságos helyre távozott, más források azonban arról szólnak, hogy még nem mehetett el az országból.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Márton kettős interjúját olvashatják Adorjáni Bálint és Huszárik Kata színművészekkel a művészet lényegéről, hitről és a próbatételekben rejlő kihívásokról.

A Barangoló rovatban Petrőczi Éva Hajdúszoboszlóra kalauzolja olvasóinkat; az újjászületett Szépművészeti Múzeumot és kiállításait Mészáros Ákos ajánlja figyelmükbe.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla A szent és a farkas című filmet ismerteti, az alkotás az idei cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal a budai hegyekbe hívja olvasóinkat egy kis kirándulásra, a csendbe, hallgatni az esőcseppek muzsikáját az őszi avaron.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria