Megjelent az Új Ember 2018. október 21-i száma

Kultúra – 2018. október 19., péntek | 9:01

Az Új Ember ez évi 42. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik riportunk a 150 éves kőszegi domonkos iskoláról, illetve Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke látogatásáról a bábolnai templomban és a ménesbirtokon. Interjút közlünk Mohos Gáborral, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kinevezett segédpüspökével. Hírt adunk arról, hogy karácsonyig várja az adományokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az üldözött keresztények megsegítésére szervezett gyűjtés keretében.

A 2. oldalon arról olvashatnak, hogy október 14-én Ferenc pápa hét új szentet emelt oltárra. Köztük Óscar Romerót, akinek véráztatta övét a Szentatya a szertartáson viselte. Ez az öv akkor volt a San Salvador-i érseken, amikor 1980-ban egy kórházban bemutatott misén lelőtték őt. A szentmisén a pápa használta a szentté avatott VI. Pál pápa botját, kelyhét, valamint ünnepi palliumát is. A szentmisén részt vett és koncelebrált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a fiatalokról szóló püspöki szinóduson részt vevő Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke, valamint Kocsis Fülöp érsek-metropolita. A Szentatya homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Az oldalon közöljük Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke összefoglalóját a püspöki szinódusról, amelynek témája „a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás”.

A 3. oldalon folytatódik riportunk a 150 éves kőszegi domonkos iskoláról, illetve Veres András győri megyéspüspök bábolnai látogatásáról.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus, és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy megerősítette tisztségében elöljáróját, Kóródi M. Veronika általános főnöknőt a Ferences Szegénygondozó Nővérek Kongregációja. A káptalan tagjainak Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét.

Itt adjuk közre a Máltai Szeretetszolgálat közleményét a hajléktalan emberekről a téli krízisidőszak kezdetén, és Szőke Péternek, a magyarországi Sant’Egidio közösség vezetőjének írását az október 15-én hatályba lépett, a hajléktalan emberek közterület-használatát korlátozó törvényről. Ezen az oldalon olvashatnak arról, hogy megújult a Csornai Premontrei Apátság konventkápolnája.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt köszöntötték 90. születésnapján. Kettős jubileumot ünnepeltek a bátaszéki hívek október 4-én. A Tolna megyei kisváros plébániáját háromszáz évvel ezelőtt alapították, templomát pedig 115 éve szentelték fel. Udvardy György pécsi megyéspüspök október 7-én megáldotta a kozármislenyi ferences nővérek új kápolnáját és a kolostor új épületrészét.

A 7. oldalon beszámolunk Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes október 8-i vatikáni látogatásáról, melynek során tárgyalást folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral. Október 7-én Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök megáldotta az erdélyi Mária Rádió szatmárnémeti stúdióját. Október első vasárnapján a vértanúhalált halt Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre emlékeztek szülőfalujában, a délvidéki Feketetón. Az egri bazilika Szent Mihály-búcsúján szeptember 30-án az ünnepi szentmise főcelebránsa Štefan Sečka szepesi püspök volt.

A Család oldalon Satupad vagy iPad? címmel Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató jegyzetét olvashatják. Hírt adunk arról is, hogy első születésnapját ünnepelte a budapest-rákoskerti Szent XXIII. János-kápolna. Az ünnepi szentmisét Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa mutatta be. Arról is beszámolunk, hogy október 6-án a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda munkatársainak közreműködésével több mint kétszázötven hittanos tanuló vett részt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye sportversenyének döntőjében.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk Mohos Gáborral, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kinevezett segédpüspökével, és hírt adunk az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények igazgatóinak szokásos éves értekezletéről.

A 11. oldalon riportot közlünk a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes ifjúsági akcióról, valamint az Avilai Szent Teréz ünnepe előtt egy nappal, október 14-én a terézvárosi templomban megtartott búcsúról. Az ünnep alkalmából Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős püspök mutatott be szentmisét.

A 12. oldalon többek közt Mária szemével nézni Jézust címmel Beran Ferenc atya írását olvashatják.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Himalája vonzásában címmel Kati Murbach-Schmidt indiai úti élményeiről olvashatnak. Mészáros Ákos a Nemzeti Galéria nemrég megnyílt, Bacon, Freud és a londoni iskola festészete című kiállításáról ír.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla elemzését olvashatják Pozsgai Zsolt író-rendező Megszállottak című filmjéről. Kálvin János, a reformáció meghatározó egyénisége és Loyolai Szent Ignác, a katolikus megújulás kiemelkedő képviselőjének vitájára kerül sor az elképzelt találkozásban.

A Lars Kraume által rendezett A néma forradalom című filmet Hajnal Gergely mutatja be. Közöljük többek közt az Uránia moziban október 16. és 22. között megrendezendő spanyol filmhét beharangozóját is.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban az október elején megérkezett igazi indián nyárba vezeti be olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria