Megjelent az Új Ember 2019. április 14-i száma

Kultúra – 2019. április 10., szerda | 20:30

Az Új Ember ez évi tizenötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Virágvasárnap az Egyházban ifjúsági világnap is. A címlapról indul interjúnk Serfőző Levente szegedi egyházmegyei ifjúsági referenssel, aki a beszélgetésben leszögezi: a fiatalok megnyerésének kulcsa az, hogy meghallgassuk, sőt meg is értsük őket. Fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket: akarjuk-e, hogy fiatalodjon az egyházi közösség, mit tehetünk ezért, mit várnak a fiatalok, és mit várhatunk tőlük mi? – mondja az ifjúsági referens. A szegényebb, nehezebb sorsú gyerekeket a társadalom gyakran leírja – rémes lenne, ha úgy kellene érezniük, hogy egyházi oldalról sem számíthatnak megértésre, hogy nálunk sem találhatják meg a helyüket. Fontos, hogy érezzék: mi értékeljük őket, és nem távolról osztjuk nekik a bölcsességeinket, hanem odamegyünk hozzájuk, közösséget vállalunk velük. Serfőző Levente arról is beszél, hogy a fiatalok provokatív kérdéseiben, lázadó viselkedésében sokszor személyes istenkeresésük köszön vissza. Ennek a belső keresésnek örülnünk kell! Az istenkereső ember evangéliumi ember. 

Mi a gazdagok hivatása? Mi a hivatásuk azokhoz, akik az emberi nyomorúság mélységeiben élnek? – ezeket a kérdéseket járták körül a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) által kezdeményezett lelkinap résztvevői április 6-án a Párbeszéd Házában. A találkozó a mozgalom, az eseménynek otthont adó jezsuita intézmény és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének eredményeként jött létre. Tudósításunkból kiderül, hogy a lelkinap arra is példát adott, hogyan változhat meg egy-egy kilátástalan élethelyzet, ha van, aki odaszánja magát a másik ember felemelésének.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés keretében – Erdő Péter bíboros, prímás kérésére – megalakult a NEK Karitatív Bizottsága. „A rászoruló embertársakban hangsúlyosan jelen van Isten, fontos, hogy ők is megérezzék, részesei az Egyháznak” – mondja Takács Mária Klarissza ferences szegénygondozó nővér, a szervezet koordinátora. A karitatív bizottság a kongresszus nyitómiséjét megelőző napra szeretetvendégséget tervez. Hatszáz-nyolcszáz főt szeretnének vendégül látni, terített, ünnepi asztalnál, ennek helyszínéül az egyik budapesti teret jelölték ki. Ez a szeretetvendégség Erdő Péter bíboros köszöntőjével és asztali áldásával veszi majd kezdetét.

Mértékadó kulturális mellékletünkben bemutatjuk olvasóinknak a budapest-pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia hetvenfős színjátszó körét. A társulat tavaly márciusban, a nagyböjti időszakban adta elő először a JK33 Passió című misztériumjátékot. Idén április elején négy előadást tartottak. A templom plébániáján az író-rendezővel, Meskó Zsolttal, a huszonöt éves, mai fiatalembert megjelenítő Hillier Marcell-lal, a Kísértőt játszó Andréka Ágostonnal és a Veronikát alakító Gábor Mónikával beszélgetett Bodnár Dániel.

2019 a csend éve a Pannonhalmi Főapátságban. A szerzetesközösség idén az imádságban és a közösségi életben is a csendre figyel. A kulturális-spirituális évad fiatal kortárs művészek alkotásait bemutató kiállításának anyagát Körösvölgyi Zoltán mutatja be.

A Barangoló rovatban Lőrincz Sándor kalauzolja olvasóinkat a Somogyi Értéktár világába. A természeti és az épített környezet látványosságai, a szakrális, kulturális, tudományos és néprajzi értékek folyamatosan gazdagítják Somogy ország kincses hagyatékát.

Schmidt Egon Természetrajz rovatából ezúttal megtudhatjuk, milyen sokféle madárra lehetünk figyelmesek, ha sétát teszünk Budapesten a Duna-parton a Szabadság és a Petőfi híd között.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria