Megjelent az Új Ember 2019. december 1-jei száma

Kultúra – 2019. november 27., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi negyvennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Hagyomány immár, hogy karácsony közeledtével adománygyűjtési akciót hirdet a Katolikus Karitász. A Tárjátok ki szíveteket! címmel kezdődő adománygyűjtési akció révén az ország számos területén, illetve Kárpátalján és a Délvidéken több száz család juthat kályhához, tüzelőanyaghoz, élelmiszercsomaghoz, meleg ételhez a segélyszervezet közvetítésével. A karitász munkatársai jól ismerik a rászorulókat: ők segítenek abban, hogy a pénz jó helyre kerüljön.

A segítségnyújtásnak többféle formája választható. Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akcióban is részt vehetünk, segítve ezzel a nehéz sorsú gyerekek megajándékozását. A Katolikus Karitász önkéntesei a mi segítségünkkel készített ajándékcsomagokat országos hálózatukon keresztül eljuttatják a gyerekekhez. A részletekről a www.angyalbatyu.hu oldalon lehet tájékozódni. De segíthetünk másképpen is: a 1356-os adományvonal felhívásával például 500 forinttal; továbbá csekkes befizetéssel vagy banki átutalással is támogathatjuk a Katolikus Karitász munkáját. A részletekről pontos információkat a www.karitasz.hu weboldalon olvashatunk.

Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció advent idején egy héten keresztül hívja fel a figyelmet a szegény családok helyzetére. Az ország háromszáz településén ragyognak majd fel a gyertyák fényei a templomok előtt, adventi vásárokban, főtereken, hogy adományozásra hívjanak minden jóakaratú embert.

Hírt adunk arról, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága Krisztus Király ünnepéhez kapcsolódva november 23-ára idén is világméretű szentségimádást hirdetett. Ez volt az ötödik szentségimádási lánc, a részt vevő országok és helyszínek száma most volt a legmagasabb: 53 országból közel 1100 helyszínen több tízezer imádkozó csatlakozott a kezdeményezéshez. Földrészeket átívelő volt az összefogás: többek között Grönland, Izland, Kanada, Togo, Chile, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és számos afrikai és európai ország vett részt benne. Chiléből különösen sokan csatlakoztak az imalánchoz, pedig ott nehéz időszakon megy keresztül az Egyház. Az imádkozóktól levél is érkezett a magyarországi szervezőknek, melyben hálát adtak azért, hogy ezekben az órákban különösen egynek érezhették magukat Krisztusban mindazokkal, akik világszerte bekapcsolódtak a szentségimádásba. Tajvan szigetéről ismét sok száz résztvevő csatlakozott, harminc templomból. A Fülöp-szigetekről, Kanadából és Németországból pedig közösségek jelezték, hogy minél többen szeretnének részt venni a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is. A szentségimádási lánc folytatódik. A szervezők a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt még úrnapja ünnepéhez kapcsolódva hívják majd imádkozni a hívőket: 2020. június 13-án, szombaton.

Ferenc pápa Tóth Tamást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát november 11-én a Kultúra Pápai Tanácsának konzultorává nevezte ki. A megbízatás öt évre szól. Tóth Tamással a megbízatásáról, a kultúra szerepéről beszélgettünk. Az interjúban többek közt arról is szó esik, hogy a kultúra olyan közös nevező lehet a különböző társadalmi rétegek, de a nemzetek között is, amely alapján talán könnyebben elmondható másoknak, hogy mit jelent a kereszténység. „Nem egyszerű feladat ez manapság. Mi itt Európában azt tapasztaljuk, hogy az eddig közmegegyezés alapján elfogadott álláspontok megbillentek. Több nemzet is keresi, illetve újrafogalmazza az identitását. Ezért is van szükség arra, hogy a kereszténység a kétezer éves értékeit felkínálja a társadalmak számára. Már csak azért is, mert ezek az értékek kiállták az idők próbáját – mondja az interjúban Tóth Tamás, hozzátéve: Nem szabad megijedni a dialógustól. Nagy kihívás lehet egy olyan vitába is belemerészkedni, ahol első látásra nem biztos, hogy mi kerülünk ki győztesen. Az Egyház mindig hosszú távra tervez. Nem biztos, hogy azonnal látjuk erőfeszítéseink eredményét, nem biztos, hogy azonnal észrevesszük, milyen mértékig gyökeresedett meg üzenetünk a társadalomban. Ehhez egyrészt bátorság kell, másrészt szükséges a háttértudás is.”

A Mértékadó kulturális mellékletben olvashatnak a Kortársak – sorstársak? című DVD-ről, amely a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban vásárolható meg. Mint arról Mészáros Ákos korábban beszámolt, a műterem-múzeum ugyanezen címmel kamarakiállítást rendezett Molnár-C. Pál, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, valamint Derkovits Gyula születésének 125. évfordulójára. A kiállításmegnyitó előtt az alkotók unokái emlékeztek a neves képzőművészekre – erről az eseményről készült a DVD.

Átadták a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat, amelyet Varga László kaposvári megyéspüspök áldott meg. „A 9,5 milliárd forintos külső-belső felújítás és bővítés során megmaradtak a szecesszió stílusjegyei, a klasszikus elegancia, s emellett a legmodernebb színpadtechnikai megoldások is megvalósulhattak a műemlék épületben.” Lőrincz Sándor írásából további részleteket is megtudhatnak az épületről.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla írt kritikát a Midway-szigetek mellett 1942. június 4. és 7. között lezajlott japán-amerikai tengeri összecsapás eseményeiről szóló filmekről, az idén mozikba került alkotásról és annak 1976-os változatáról.

Ugyancsak a Nézőtér rovatban Paksa Balázs Kicsit meghalni című írásában Norvégia legnagyobb nemzeti hősének, Roald Amundsennek az élettörténetét bemutató filmet elemzi: a téma az Északi-sark meghódításának álma és a tragédiába torkolló versengés Robert Scott-tal a Déli-sark meghódításáért. A Paksa Balázs által elemzett másik film, Az aszfalt királyai az autóversenyzés kulisszatitkairól szól.

Scmidt Egon a Természetrajz rovatban az ősz színeibe burkolózott Népligetet mutatja be olvasóinknak.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria