Megjelent az Új Ember 2019. július 28-i száma

Kultúra – 2019. július 24., szerda | 19:14

Az Új Ember ez évi harmincadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapról indul riportunk a Heves megyei, fele részben cigány lakosságú Kerecsend hátrányos helyzetű gyerekei számára szervezett táborról. Két évtizede egy fiatalokból álló önkéntes csapat, a Világítani Fogok Egyesület tagjai nyaranta tábort, év közben pedig tematikus hétvégéket szerveznek Kerecsenden. Ezekre a hétvégékre is sok helyről érkezik sokféle ember. Van közöttük pap, szerzetesnővér, van papnövendék és a fiatalok körében rendkívül népszerű színész is. Az önkéntesek a szabadidejükből adnak annyit, amennyit a szívük diktál. Sokan annyira elkötelezettek, hogy a többi programjukat rendszeresen a tábornak rendelik alá.

A szerveződés egykor hittantábornak indult. Mára eltűnt a hittantábor megnevezés, de a hitélet fontossága megmaradt. „Úgy alakítjuk a tábor hitéleti szálát, például az imaestet, hogy az a gyerekek temperamentumának megfelelő legyen. Isten létének a megtapasztalása a cél, hogy őket is megérintse Isten szeretete. Mi, önkéntesek szeretetben vagyunk együtt, hisszük, hogy jelen van közöttünk Isten. Ha a gyerekek megtapasztalják bennünk és közöttünk ezt a szeretetet, akkor eljuthatnak oda, hogy kezdeni akarnak valamit az életükkel” – mondja az egyik önkéntes.

A józan szeretet jegyében címmel interjút olvashatnak Marton Zsolttal, a Központi Papnevelő Intézet rektorával, akit Ferenc pápa július 12-én váci megyéspüspökké nevezett ki. Marton Zsolt elmondta: „Fontosnak tartom az egység kultúráját, amire püspöki szolgálatom során is szeretnék figyelni. Mindenkivel keresni kell az egységet – a pap testvérekkel, a hívekkel, a testvéregyházakkal, zsidó testvéreinkkel, a más vallásúakkal és minden jó szándékú emberrel. Az a legfontosabb, hogy mindenütt élő közösségek jöjjenek létre és működjenek, és mindenkit – a pap testvéreket és a világi híveket is – arra kell szeretettel buzdítani, hogy nekünk kell építenünk az Egyházat. Szerintem a jövőben a misszió és a kovász Egyházának kell lennünk” – mondta a kinevezett váci megyéspüspök.

A Mozaik rovatban a 12. oldalon többek közt arról is olvashatnak, hogy ötven évvel ezelőtt 1969. július 20-án, amikor az ember eljutott a Holdra, a RAI olasz állami televízió és a Vatikáni Rádió mikrofonjai megörökítették Montini pápa reakcióját, amint a képernyő előtt ülve széttárja karját, és hálát ad Istennek a nagy űrbeli vállalkozásért.

A RAI által a Vatikáni Rádió rendelkezésére bocsátott, közel hatperces videó-összeállítás bemutatja, hogy VI. Pál pápa miként követte az Apollo 11 missziójának holdraszállását a Róma közelében fekvő Castel Gandolfóban található Vatikáni Csillagvizsgálóból.

A rendkívüli felvétel elején VI. Pált látjuk, amint a Csillagvizsgáló teleszkópjába tekint az égboltot fürkészve, miközben zajlik a televízióban az élő közvetítés a holdraszállásról. Azután a pápa leül a televízió elé, és az egész világgal együtt követi a történelmi eseményt. Miután az olasz újságíró, aki közvetített, bejelentette, hogy sikerült a leszállás, VI. Pál kitárta karjait, és első szavai ezek voltak: „Deo gratias!”, „hála Istennek!”.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Lőrincz Sándor Balatonszárszói képeslapok című cikkében a tóparti település múltjáról, jelenéről, az ott élt és élő kiváló-közismert magyarjainkról ír. Többek közt megtudhatjuk, hogy Balatonszárszón az utolsó előtti utcában él feleségével a bajai származású Obádovics J. Gyula matematikaprofesszor, a település díszpolgára, akinek matematika-tankönyve világhíres tudósokra volt nagy hatással.

A Barangoló rovat másik érdekes írása Zalaegerszegről szól. Petrőczi Éva a cikkéhez egy XVII. századi rajzot is mellékelt a városról.

Lloyd C. Douglas, a múlt század közepén elhunyt népszerű amerikai író, evangélikus lelkipásztor „És köntösömre sorsot vetettek” című művét Bodnár Dániel ismerteti. A regényből Henry Kostner 1953-ban A köntös címmel látványos és nagy sikerű filmet készített, Richard Burtonnel és Jean Simmonsszal a főszerepben.

Schmidt Egon Természetrajz rovatából pedig megtudhatjuk, milyen a nyár a Margitszigeten.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria