Megjelent az Új Ember 2019. október 13-i száma

Kultúra – 2019. október 9., szerda | 19:52

Az Új Ember ez évi negyvenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapról indul tudósításunk az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóról, amelynek előadásai, programjai az életdöntésekhez kapcsolódó szentségekről (a házasságról és az egyházi rendről), valamint az e döntéseket megalapozó hitbeli elkötelezettségről szóltak.

Erdő Péter bíboros, prímás október 5-én részt vett Rómában a nyilvános rendes konzisztóriumon, melyen Ferenc pápa tizenhárom bíborost kreált. Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak adott interjút a világegyház e fontos eseménye kapcsán. „Vannak olyan egészen kis egyházmegyék is, Afrikában, a Távol-Keleten, az óceániai térségben, amelyek főpásztora bíboros lett. Van ennek egy nagyon érdekes – mondhatni –, előremutató üzenete, mert így a világnak olyan tájairól is megjelennek főpapok a bíborosi testületben, amely régiók hangja nemigen hallatszik el egyébként Rómáig vagy Európáig.”

Első ízben találkoztak külhonban a sajtóapostolok: országos, egyházmegyei és plébániai médiumok, rádiók, honlapok, portálok munkatársai, a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői a Kárpát-medence minden részéből. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Magyar Kurír október 4. és 6. között Nagyváradon szervezett számukra képzési hétvégét. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként kell kommunikálnia az Egyháznak. „Nekünk magunknak kell meghatároznunk, milyen képet akarunk sugározni magunkról” – véli a nagyváradi püspök, aki Ferenc pápa nyomán vallja:  „A szavaktól a találkozásig” – ez a követendő út.

A Magyar Városmissziós Szövetség pápai kezdeményezésre októberben missziós hónapot tart. Bartha Angéla szociális testvér, főszervező a vele készült interjúban arról beszélt, hogy „meg kell erősíteni a hívőket tanítással, buzdítással, és megismertetni az Egyházat azokkal is, akik távol állnak tőlünk, de keresik Istent... Hirdetjük, hogy Isten mindenkit szeret így is, de további igaz lépésekre hív.”

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Komárom-Szőny alatt rejtőző egykori Brigetio feltárásáról olvashatnak. Brigetio – Aquincumhoz hasonlóan – három részből állt: a polgárvárosból, a katonavárosból és a légiótáborból. Bartus Dáviddal, az ELTE Ókori Régészeti Tanszékének tanszékvezető docensével e „hármas” város múltjáról, megtalált régiségeiről és az immár húsz éve tartó ottani terepi munkájáról beszélgetett Pallós Tamás.

A Nézőtér rovatban Christian Gundlach Batang felé című művének színpadi változatáról ír Lőrincz Sándor. Koltai Róbert és Szirtes Balázs megrázó előadása a demenciáról szól.

A nemzetközi hírű, elismert festő, az 1937-ben elhunyt László Fülöp képeiben gyönyörködhet a látogató az alkotó születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon, amely 2020. január 5-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai kabinetjében. A művészt és festményeit Mészáros Ákos mutatja be.

A Nézőpont rovatban az Ad astra – Út a csillagokba című vadonatúj sci-firől Baranyai Béla írt kritikát.

A Természetrajz rovatot olvasva pedig Schmidt Egon írásának segítségével szinte magunk előtt látjuk a csapatban repülő cinegéket.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria