Megjelent az Új Ember 2019. október 27-i száma

Kultúra – 2019. október 23., szerda | 20:22

Az Új Ember ez évi negyvenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon indul interjúnk Hodász András atyával, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia kormányzójával, akinek kezdeményezésére október 16-tól két héten át a kereszténységről szóló plakátokat helyeznek ki a főváros tizenhárom pontján. A #godislove című kampány üzenete, hogy Isten szeret, mindenkit szeret és hazavár. Nála sok hely van, mindenkinek van hely. Hodász András arra hívja a keresztényeket, hogy keressék meg a plakátokat, készítsenek szelfiket velük, töltsék fel közösségi oldalakra a Godislove hashtaggel, és írjanak hozzá, hogy mit jelent számukra hinni, miért jó kereszténynek lenni! „Valljuk meg együtt hitünket kollégáink, iskolatársaink előtt. Evangelizáljuk az internet népét!” – buzdít Hodász András.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a hagyományos Beszélgetős előadások keretében október 17-én Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész a nőiség lényegéről tartottak előadást. „A nő lényege titok, csodáljuk, de nem tudjuk megfejteni. A női lét misztérium” – mondta Papp Miklós. Összefoglalónkban gyakorlati, hétköznapi szempontokról is szó esik, többek között arról, hogy mit tehetnek a férfiak a nők érdekében. Fontos a nő számára a figyelmesség, az udvariasság, az elismerés, a kedvesség, a beszélgetés, a meghallgatás és a biztonság, valamint az, ha a férfi társnak tekintse őt.

A csendtől a szóig címmel nemzetközi gyermekjogi szimpóziumot rendeztek október 15-én a Pannonhalmi Főapátságban, egyházi intézmények, valamint gyermekvédelemmel foglalkozó állami és civil szervezetek részvételével. Tudósításunkban többek között arról olvashatnak, hogy a konferenciára több mint félezer résztvevő gyűlt össze a bencés gimnázium tornacsarnokában. A rendezvényre regisztrált 330 intézmény képviseletében iskolaigazgatók, tanárok, gyermekvédelmi szakemberek érkeztek a Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szervezésében, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megtartott szimpóziumra. A gyermekbántalmazásról és azon belül az iskolai erőszakról hallhattak előadásokat és gondolkodhattak együtt a megelőzésről, a sürgős lépéseket kívánó helyi és országos teendőkről, a társadalmi párbeszéd lehetőségeiről.

A Mértékadó kulturális mellékletben Hittel és zenével című interjúnkat olvashatják, amely arról szól, hogy az újbudai Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kántorképzőt indított. Mészáros Lászlóné igazgató és Bene Balázs igazgatóhelyettes arról beszélt lapunknak, hogy mindenképpen szeretnének eleget tenni Erdő Péter bíboros kérésének, amelynek hátterében az a szándék áll, hogy a kántorok szakmai felkészültsége kellően magas színvonalú legyen. Ennek megfelelően állították össze a tananyagot.

Muszáj megmenteni a múlt értékeit, történéseit, és ezeket igaz módon be kell mutatni – fogalmaz Gazda József az Arcvonások rovatban. Az erdélyi művészeti íróval, szociográfussal annak kapcsán készült beszélgetés, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói rádióadásokat állítanak össze a Kárpát-medencében készített hanganyagaiból.

Mészáros Ákos ezúttal A művészet templomai sorozat újabb darabjáról, a Tintoretto: Egy lázadó Velencében című dokumentumfilmről ír, amelyet nemrég kezdtek játszani a mozik, többek között az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol a díszbemutatót tartották. „Halálos iramban dolgozott a nagy velencei mester. A moziból kilépve az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: honnan volt Tintorettóban az a mérhetetlen energia, szellemi és fizikai erő, amellyel létrehozta ezeket a monumentális műveket?” – teszi fel a kérdést Mészáros Ákos.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla gondolatait olvashatják a Joker című filmről; Paksa Balázs pedig Florian Henckel von Donnersmarck német rendező legfrissebb alkotásáról ír: az idén októberben bemutatott Mű szerző nélkül ismét a történelmi múltban vizsgálódik; tárgya a közép-európai XX. század, amelyet egy fiatal festő életén keresztül mutat be.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria