Megjelent az Új Ember 2019. október 6-i száma

Kultúra – 2019. október 2., szerda | 19:45

Az Új Ember ez évi negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Készek vagyunk-e tenni a jövőért címmel olvashatnak összefoglalót lapunkban a múlt hétvégén Pécsen megtartott Katolikus Társadalmi Napokról (Kattárs). A rendezvénysorozat legfőbb célja, hogy bemutassa és kézzelfoghatóvá tegye az érdeklődők számára az Egyház társadalmi tanítását. Városszerte számos helyszínen több mint száz program nyújtott betekintést az Egyház szociális, karitatív, oktató-nevelői és teremtésvédelmi szolgálatába.

A Kattárs közös gondolkodásra is hívta az érdeklődőket. Hogyan alakul a jövőnk? Lesznek-e erőforrásaink, egészségünk, javaink, biztonságunk? Mi lesz a természeti környezetünkkel? Részt vehetünk-e a jövő formálásában? Neves előadók részvételével minderről konferenciát tartottak és számos pódiumbeszélgetést, fórumot, szerveztek a hétvége során. A témához kapcsolódó kérdéseket a különböző művészeti ágak nyelvén is igyekeztek megközelíteni.

Hazánkban első alkalommal ünnepelték a nemzetek miséjét szeptember 28-án a budapesti Szent István-bazilikában. A főcelebráns Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt. Tudósításunkban arról olvashatnak, hogy a nemzetek miséjében a jelenlévők megtapasztalhatták az Egyház sokszínűségét.

Idén harminc éve, hogy Magyarországon is elindultak a Cursillo lelkiségi mozgalom hétvégi programjai, amelyek a keresztény hívők elkötelezettségét hivatottak erősíteni. E lelkiség karizmájából olyan más közösségi mozgalmak merítettek, mint a Házas Hétvége, az Antióchia, a Neokatekumenális Út és a Mécs.

Arról is hírt adunk, hogy a világhírű tenorénekes, Andrea Bocelli második alkalommal látogatott el San Giovanni Rotondóba, hogy Pio atya sírjánál imádkozzon a szent életű szerzetes ünnepe előtti napon, szeptember 22-én. Pio atya liturgikus ünnepén minden évben hívők sokasága zarándokol San Giovanni Rotondóba. Idén a születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Andrea Bocelli is csatlakozott a zarándokokhoz.

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak Cristina Scucciával, aki 2014-ben, 26 évesen Olaszországban megnyerte a The Voice televíziós tehetségkutató dalversenyt. A Szent Család orsolyita kongregáció tagja jelenleg Milánóban él. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága által szeptember 21-re szervezett Forráspont ifjúsági napra érkezett Magyarországra, hogy énekeljen és tanúságot tegyen a fiatalok előtt. Cristina nővér vallja, hogy „a siker nem végcél, inkább kiindulópont, ahonnan el kell indulnunk, hogy megerősödjünk, és még jobban gyökeret eresszünk az élet igazi értékeiben, Krisztusban, az igaz szeretetben”.

A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum munkatársai ismét remek kiállítást szerveztek a Ménesi úti műteremlakásban. Mészáros Ákos mutatja be olvasóinknak a tárlatot, amelyen a 125 éve született Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Molnár-C. Pál, és Szőnyi István képei láthatók.

Mészáros Márton ezúttal a huszonhét éves televíziós műsorvezetővel és színésznővel, Dobos Evelinnel készített interjút annak apropóján, hogy szeptember 12-én került a hazai mozikba a Kertész Mihály Oscar-díjas magyar származású amerikai filmrendezőről szóló film, amelyben a fiatal színésznő a rendező Kitty nevű lányát alakítja.

Lőrincz Sándor a szeptember 22-én elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőrre, fotóművészre és rendezőre emlékezik. A Magyar Művészeti Akadémia életműdíjával két évvel ezelőtt kitüntetett alkotó testamentuma: „Tessék tisztességesen élni!”

Szeptember 13. és 21. között tizenhatodik alkalommal rendezték meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A versenyprogram filmjei közt Nagy Anikó Mária tallózott, külön említve az ökumenikus zsűri díjazottjait.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria