Megjelent az Új Ember 2019. szeptember 29-i száma

Kultúra – 2019. szeptember 25., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi harminckilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon adunk hírt arról, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága második alkalommal szervezte meg a ForrásPont – Még egy nap Jézussal ifjúsági eucharisztikus napot. Ezúttal a budapesti BOK csarnokba hívták a fiatalokat szeptember 21-én.

Az eseményre mintegy ötezer 15 és 30 év közötti fiatal érkezett, a szentmise főcelebránsa Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök volt. Koncertet adott és tanúságot tett Cristina Scuccia nővér, a Szent Család orsolyita kongregáció tagja, aki 2014-ben Olaszországban megnyerte a The Voice televíziós tehetségkutató dalversenyt. Tanúságot tett Kovács András Péter (KAP) humorista, az X-Faktorból és A Dalból ismert Dánielfy Gergely énekes, valamint Pulay Eszter aerobikedző. Az életvezetés és az Eucharisztia kapcsolatáról Papp Miklós görögkatolikus morálteológus tartott előadást.

Cristina nővér koncertje hatalmas sikert aratott a BOK csarnokban, a dalok közti szünetekben elmondott üzenete a felnőttekhez is szólt: bízni kell a fiatalokban, és ragyogni fognak, mint a csillagok. Ezt a bizalmat kapta meg ő is a rendi elöljárójától, amikor annak idején elengedte őt a tehetségkutató műsorba.

Szintén a címlapon kezdődik beszámolónk a Szent Gyermekség Műve missziós mozgalom jubileumi rendezvényéről, melyre szeptember 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában került sor, „Kis imával, kis áldozattal, gyermekek segítenek gyermekeknek” mottóval. Ez nem csupán szlogen, hanem tudatos keresztény életforma. A missziós gyermekek fogadalmukban vállalják a napi rendszeres imát, a Miatyánk, a Dicsőség és az Üdvözlégy elmondását nehéz sorsú, bajba jutott társaikért. Megfogadják, hogy időközönként kisebb áldozatot is hoznak értük, például lemondanak egy fagyiról, csokiról, chipsről, és az árát felajánlják szegényebb társaiknak. A jubileumi ünnepségre mintegy négy-ötszáz nagyszülő, szülő, nevelő és gyermek érkezett Budapestre.

Magyarország kormánya az 1948-as pócspetri események jelentőségére való tekintettel történelmi emlékhellyé nyilvánította a település polgármesteri hivatalának épületét. Szeptember 17-én ebből az alkalomból megemlékezést tartottak a községben. A hálaadó szentmisét az innen származó Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be. 

„Az 1948-as eseményekről sokáig nem volt szabad beszélni. Amikor a politikai hatalom megpróbálja rákényszeríteni az emberekre a felejtést, annak maradandó nyomai vannak, és egészen biztosan torzulást, fájdalmat okoz az egyén és a közösség életében is. Azért kell minden évben emlékezni, hogy képesek legyünk a megbocsátásra. Az Egyház arra kapott küldetést, hogy Jézus Krisztus evangéliumát hirdetve mindenkit a megbocsátás gyakorlására buzdítson” – fogalmazott az MKPK elnöke.

Hírt adunk arról, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Gyömöre Szent Mihály-templomában a kántori feladatok elvégzésében egy tehetséges tizenegy éves kisfiú segítségére számíthatnak tavasz óta. Az új „kántor” Szabó-Réti Gábor, a győri Apor Vilmos Iskolaközpont ötödik osztályos tanulója.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Ákos A hőlégballon című német filmről ír. Michael Herbig alkotása egy olyan megtörtént esetet dolgoz fel, amikor már nincs más lehetőség a menekülésre: az NDK-ból levegőben kell megpróbálni átjutni a vasfüggönyön túl Nyugatra. A hazai mozikban is látható alkotás témájához kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeumban a Befogadás napja ’89 – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című kiállítás, amelynek célja, hogy emlékeztessen az 1989-ben történt eseményekre, és a látogató hiteles képet kapjon arról, hogy a most harmincéves segélyszervezet hogyan működött közre ebben a politikailag is kényes helyzetben.

A Barangoló rovat segítségével olvasóink a történelem, a tornyok és a bizalom városában, Kőszegen tehetnek képzeletbeli sétát Lőrincz Sándor újságíró kollégánk kalauzolásával.

Az Olvasólámpa rovatban A katolikus Budapest című könyvsorozat III. és IV. kötetét ajánljuk, melyek a főváros oktatástörténetének századairól és intézményeiről nyújtanak áttekintést. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye megbízásából a Szent István Társulat kiadásában megjelent könyveket szeptember 13-án mutatták be a Párbeszéd Házában.

Megismerkedhetnek a Szupervilág című filmmel is, amelynek rendezője Karl Markovics, a november végén tartandó 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat filmes zsűrijének elnöke.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon írása idézi fel az enyhe ősz fényeit, illatát. A helyszín ezúttal a vácrátóti botanikus kert.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria