Megjelent az Új Ember 2019. szeptember 8-i száma

Kultúra – 2019. szeptember 4., szerda | 20:20

Az Új Ember ez évi harminchatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik tudósításunk arról, hogy a veszprémi Szent Mihály-bazilikában augusztus 31-én beiktatták érseki hivatalába Udvardy György korábbi pécsi megyéspüspököt, akit Ferenc pápa július 12-én nevezett ki a Veszprémi Főegyházmegye főpásztorává a 75. életévét betöltött Márfi Gyula utódjául. Udvardy György – utódja beiktatásáig – apostoli kormányzóként ellátja a Pécsi Egyházmegye vezetését is.

Az új veszprémi érsek homíliájában így fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy az Egyházban ismerjük fel hitelesen Jézus Krisztus tanítását, az Atyától jövő igaz tanítást. Rábízhatjuk magunkat, mert minden embert bizonyosan elvezet a teljes boldogságra, amely után mindannyiunk szíve vágyakozik. E tanítás mögött az értünk megtestesült és bennünket élete feláldozásáig szerető, engedelmes Fiú halála és föltámadása áll. A Jó Pásztor odaajándékozta az életét, mert szeretett.”

E héten országszerte tanévnyitó Veni Sancte szentmiséket mutattak be. Erdő Péter bíboros, prímás hívására és vezetésével harmadik alkalommal tartották meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén működő katolikus oktatási intézmények közös Veni Sanctéját. Szeptember 2-án a Szent István-bazilika előtti téren mintegy ötezer-hatszázan ünnepelték együtt a szentmisét. A bíboros hangsúlyozta: „Változik a világ, és benne változik az ember is. De a teremtő Isten titokzatos képességeket ajándékozott nekünk, amelyeket gyakran mi magunk is örömmel és meglepetéssel fedezünk fel. Van hát okunk a bizalomra. Van okunk arra is, hogy megbecsüljük a korábbi nemzedékek értékeit, és közben a Szentlélek vezetésére hagyatkozva bátran keressük az újat, mert Isten soha nem hagyja magára az emberiséget.” Az Egri Főegyházmegye tanévnyitóján meghívott szónokként Erdő Péter kiemelte: Krisztus munkatársai vagyunk mindnyájan, „papok és világiak, hittudósok és tanárok, oktatók és nevelők a katolikus iskolákban, de másutt is, az élet minden területén”.

Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője lapunknak elmondta: az idei tanévet több mint 130 ezer gyermek kezdte el a katolikus intézményekben. Közülük a legtöbben általános iskolában tanulnak, és mintegy 13 ezer pedagógus dolgozik majd velük a tanórákon és a különböző foglalkozásokon.

Interjút közlünk Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, klímakutatóval, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnökével, a 2007-es megosztott Nobel-békedíj részesével. Az utóbbi hetekben a világ közvéleménye szorongva figyeli az Amazonas-régióból érkező híreket: több helyen lángba borultak az esőerdők. A szakember arra figyelmeztet, hogy a Föld erőforrásai végesek. „Az ijesztő az, hogy szakértők méréseket végeztek a területen, és megállapították: ahol kiirtják az erdőt, és legelő vagy mezőgazdasági terület lesz a helyén, ott 4,3 tized fokkal lesz melegebb. Így még jobban párolog a csapadék, viszont az eső kevesebb lesz, és reális a félelem, hogy az Amazonas-medence szárazabb, szavannaszerű területté válik. Ezt jól látjuk már azokon a területeken, ahol kiirtották az erdőket” – mondta az interjúban.

„Ha a Katolikus Egyház elvei jobban érvényesülnének, és nem a kizsákmányolásról, a vagyonszerzésről, a fogyasztás hajszolásáról szólna az élet, akkor az éghajlatváltozás okozta gondokat is sokkal könnyebben meg lehetne oldani.”  Fontos, hogy „ne az álljon az életem középpontjában, hogy mennyi luxusban lehet részem, mi mindent halmozhatok fel, hanem a szeretetre törekvés. Az egész probléma gyökere, hogy abban a tévhitben élünk: a világ javai végtelenek, és korlátlanul növelhetjük a fogyasztást” – tette hozzá a klímakutató.

Mértékadó kulturális mellékletünkben összefoglaló-ajánlót olvashatnak a szeptember 14. és 22. között megtartandó Ars Sacra Fesztiválról a szervezők kalauzolásával. A rendezvénysorozat kiállítások, előadások, koncertek, filmvetítések segítségével mutatja be a szakrális művészet sokszínűségét, gazdagságát. Lőrincz Sándortól a Somogy megyei programokról is értesülhetnek olvasóink.

Mészáros Ákos ezúttal egy kevésbé ismert magyar festő, az erdélyi Csíkmindszenten született Nagy István munkásságát méltatja. A képzőművész alkotásai szeptember 13-ig a Kieselbach Galériában tekinthetők meg.

A Nézőpont rovatban Paksa Balázstól olvashatunk a krimik bűn- és erénytanáról, valamint a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemléről, amelyet november 27. és 30. között rendeznek meg Budapesten, a Premier Kultcafé és Moziban. Az idei mottó a „Hívás”. A témához kapcsolódó filmmel vagy fotóval október 18-ig bárki pályázhat.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon Budapestre, a Duna mentére hívja olvasóinkat a Szabadság és a Petőfi híd közötti partszakaszra, ahol mindig akad valami látnivaló. Augusztusban például a billegető cankók vonultak erre.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria