Megjelent az Új Ember 2020. augusztus 23-i száma

Kultúra – 2020. augusztus 19., szerda | 19:30

Az Új Ember ez évi harmincnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ünnepi szívvel a Szentháromság jelenlétében címmel olvashatják vezető cikkünket arról, hogy Hernády Eszter Krisztina OP, Kiss-Albert Ágnes Márta OP és Nagy Éva Benedikta OP örökfogadalmat tett az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Domonkos Nővérek rendjében augusztus 8-án a budakeszi Havas Boldogasszony-templomban. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatta be, a homíliát Lukács János jezsuita szerzetes mondta.

Interjút olvashatnak a gyémántmisés Nyiredy Maurus bencés szerzetessel, akit 1960. március 19-én titokban szentelt fel Zadravecz István püspök. A jubiláns szerzetespap vallja: „Az Egyház mindig mustármag marad. Átélheti a keresztre feszítést, a húsvétot, a pünkösdöt, de soha nem a struktúrák erejéből él, hanem a Szentlélek erejéből, a Lélek tartja fenn.”

Hírt adunk arról, hogy az interneten már megtekinthető Buvári Tamás Magdolna című új magyar játékfilmjének előzetese. A Bódi Mária Magdolna életébe bepillantást nyújtó alkotást országszerte szeptember 17-től vetítik majd a mozik. A 24 évesen mártírhalált halt munkáslány boldoggá avatásának egyházmegyei szakasza lezárult, jelenleg a Szentek Ügyeinek Kongregációja vizsgálja a dokumentumokat a Vatikánban.

A papi áthelyezések időszaka augusztus elsejével lezárult. Országszerte számos plébániai közösség kezd új életet új lelkipásztorral. Hogyan viseli ezt a pap, miért van szükség erre, és miként lehet ezt jól megélni? Farkas László egyike a Váci Egyházmegye közel 40 áthelyezett papjának. Vele beszélgettünk veszteségről, otthonról, ragaszkodásról, elengedésről és újrakezdésről.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben megismerkedhetnek Kótai Józsi evangelizáló zenésszel, aki Edelényben él. „Előfordul, hogy megálmodom a szent szövegeket, hajnal kettőkor felébredek, gyorsan lejegyzem, aztán alszom tovább. Az Úrtól kapott álmaimból táplálkozom. Apró lépésekből építem fel a szöveget, igazodva a zenéhez” – mondja az interjúban az ötvenhárom éves zenész.

Mészáros Ákos ezúttal a XX. század nagy magyar nevettetőire, szerzőire és akár mulatságosan is felfogható eseményeire emlékezik, felelevenítve a Ludas Matyi szerkesztőségi életét a Dollár a zokniban című könyv kapcsán, amelynek írója Majláth Mikes László.

Paksa Balázs a Nézőtér rovatban három kortárs filmzeneszerző munkásságát méltatja. Petrőczi Éva pedig a Barangoló rovatban a Hajdúböszörménytől délkeletre, Debrecen (Józsa) és Böszörmény között álló zeleméri templomromról ír.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal Apajpusztára kalauzolja olvasóinkat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria