Megjelent az Új Ember 2020. november 15-i száma

Kultúra – 2020. november 11., szerda | 19:22

Az Új Ember ez évi negyvenhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik beszélgetésünk Hiba György újmisés jezsuita szerzetessel. Az Elégetett bennem minden kételyt című interjúban az újmisés vallja: „Istennek is van egy ritmusa, és nekem is. Amikor ez a kettő egymásra talál és eggyé válik, szép lesz az élet, függetlenül attól, hogy mi van körülöttem. Szép élni, mert abban a ritmusban élek, ami az Istené és az enyém.”

Lapunk 2. oldalán az Apostoli Szentszék tájékoztatását olvashatják a Ferenc (Francesco) című dokumentumfilm kapcsán felmerült kérdésekről.

Interjút közlünk Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgatóval a Mátraverebély-Szentkúton zajló nagyszabású fejlesztésekről, a hosszú távú vallási, turisztikai tervekről.

Hosszú az út Betlehembe címmel jelent meg az Új Ember kiadványok sorozatban kiadónk adventi mesekönyve. Bár messze még a karácsony, olvasóink már most megvásárolhatják Annegert Fuchshuber kötetét, amelynek szereplője egy csiga, az ő találkozásait követhetjük nyomon huszonhárom napon át.

Nekünk a pünkösdi tornyot kell építenünk – ezzel a címmel olvashatnak beszélgetést Csókay András idegsebésszel műtétekről, hálapénzről, magánpraxisról.

A Mértékadó kulturális mellékletben Krisztus algoritmusa címmel Fekete Zsombor játéktervezővel készült interjúnkat olvashatják a Harmat Kiadó és a Magyar Kurír gondozásában nemrég megjelent Cybercsapda című kötet kapcsán az okoseszközök használatáról és az internetről.

A Budai Irgalmasrendi Kórház új, Vidra utcai épülete előtt, a Margit híd budai hídfője közelében októberben, Magyarok Nagyasszonya ünnepén felavatták a Kossuth- és M. S. mester-díjjal kitüntetett Rieger Tibor szobrászművész legfrissebb alkotását, Istenes Szent János emlékművét. Prokopp Mária művészettörténész ír az alkotásról és a szentről.

Hihi. Stílusosan ez volt a művészneve és a szignója Hegedűs Istvánnak, a XX. század egyik kiemelkedő, Munkácsy-díjas grafikusművészének, karikaturistájának. Mészáros Ákos emlékezik rá a Nevetve kimondani az igazságot című írásában.

A Nézőpont rovatban pedig Paksa Balázs elmélkedik Charlie Kaufman A befejezésen gondolkozom (I’m Thinking of Ending Things) című alkotásáról, amely már elérhető, nézhető a Netflixen.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria