Megjelent az Új Ember 2020. szeptember 27-i száma

Kultúra – 2020. szeptember 23., szerda | 19:42

Az Új Ember ez évi harminckilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Idén szeptemberben tartották volna meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) Budapesten, de a koronavírus-világjárványra való tekintettel a jövő évre halasztották, 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg.

Ennek kapcsán Ferenc pápa szeptember 20-án a déli Angelus előtt a következő szavakkal köszöntötte a magyarokat: „Lélekben egymáshoz kapcsolódva haladjunk tovább az előkészületekkel, az Egyház életének és küldetésének forrását találva meg az Eucharisztiában.” A Szentatya beszédét teljes terjedelmében olvashatják mostani lapunkban, és a NEK-re való előkészület folytatásáról is közlünk tudnivalókat.

Interjút készítettünk Fodor Rékával, közismert nevén Afrékával, aki missziós orvosként két hétre Nigériába utazott, ám a világjárvány miatt végül csak hat hónap után tudott hazatérni. Derűs lélekkel, hatalmas energiával vetette bele magát az adományok gyűjtésébe, az éhezők megsegítésébe. Álmairól, hivatásáról és az aktuális helyzetről nyilatkozott lapunknak.

A koronavírus-járvány miatt a trianoni emlékév és a 2020-as esztendő nagy része máshogyan alakul, mint terveztük. Ennek lelki hatásairól, illetve a határon túli magyarokat érintő vonatkozásairól Böjte Csaba ferences szerzetest kérdeztük.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 18-án este bemutatták Buvári Tamás Magdolna című filmjét, amely az 1945-ben, életének 24. évében vértanúhalált halt munkáslány, Bódi Mária Magdolna két napját viszi vászonra. Lapunk 12. oldalán a bemutató utáni kerekasztal-beszélgetés főbb témáiról olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Magdolna című film budapesti bemutatójához kapcsolódva interjút olvashatnak a vértanúhalált halt munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát alakító címszereplővel, Nagy Katicával, a Budaörsi Latinovits Színház tagjával.

Bemutatjuk a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri palotájában A magyar történelem mérföldkövei címmel megrendezett kiállítást. A tárlaton a legmodernebb interaktív eszközök segítségével ismerhetünk meg tizennégy iratot, dokumentumot, köztük azt, amellyel 1181-ben III. Béla elrendelte az országban az írásbeliséget, illetve azt a Mária Terézia eredeti aranypecsétjével ékes iratot, amely a korábbi fejedelemség helyett nagyfejedelemség rangra emeli Erdélyt, ezzel is megerősítve különállását és az ezzel összefüggő jogait.

Baranyai Béla ezúttal Ted Chiang sci-fi-író Kilégzés és más novellák címmel megjelent legújabb kötetét mutatja be, amely az idő, a szabad akarat, a kapcsolat, az apaság, az igazság, a hit, a tudomány és a döntés nagy témáiról szól.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria