Megjelent az Új Ember 2021. július 18-i száma

Kultúra – 2021. július 14., szerda | 19:07

Az Új Ember idei huszonhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Szeretetből szőtt csodavilág címmel riportot olvashatnak a Katolikus Szeretetszolgálat által harmincöt évvel ezelőtt alapított ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban élők mindennapjairól. Az intézmény létrejöttének 35. évfordulója alkalmából Beer Miklós nyugalmazott váci püspök július 24-én szentmisét mutat be, illetve családi napot rendeznek.

Milyen lehetőségei vannak egy egyházi iskolának egy faluban, ahol a szülők nemzedéke vallás nélkül nőtt fel, és a gyerekek többsége hátrányos helyzetben él? A román határ közelében fekvő Fülöpön, a Néri Szent Fülöp Általános Iskolában százhuszonnyolc fiatal tanul és szerez bizonyítványt. A tanintézmény jelenéről és jövőjéről az igazgató és az iskolalelkész nyilatkozott lapunknak.

Iskolai lelkigyakorlatok szervezésére és kiscsoportok vezetésére felkészítő képzést tartott a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája keretében működő pedagógiai csoport. Június 29. és július 1. között szerzetesi fenntartású iskolák tanárai, munkatársai vettek részt ezen a kurzuson a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban. Kérdésünkre Labancz Zsolt piarista szerzetes, a csoport vezetője számolt be a képzésről. Többek között arról beszélt, hogy a diákoknak „vannak isten-, illetve transzcendenciaélményei, melyeket különböző történésekben, a természetben, találkozásokban és csendes imában élnek át. Ezekre a tapasztalataikra építhetnek a pedagógusok a hitre nevelés során.”

Habsburg Ottó halálának tizedik évfordulóján, július 4-én minikonferenciát rendezett az európai kereszténydemokrata politikus emlékét gondozó és életművének átörökítését szolgáló Habsburg Ottó Alapítvány a pannonhalmi bencés apátságban az ábrahámi vallások – a keresztény, az iszlám és a zsidó – egy-egy jeles képviselőjének részvételével. Az Európa eszmei alapjai II. – Az ábrahámi vallások helyzete Európában című eseményről lapunk 12. oldalán olvashatnak bővebb tudósítást.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Kovács Ákossal, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszának producerével. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző elmondta, az 1938-as világkongresszus Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat kezdősorú himnuszát gondolták és hangszerelték újra. A Harmat Artúr és Sík Sándor nevével fémjelezett Szent vagy, Uram! című népénektár révén a korábbi himnusz – melynek dallamát Koudela Géza, szövegét pedig Bangha Béla, hazánk egyik leghíresebb sajtóapostola jegyzi – népénekké vált; a legtöbben főként a húsvéti és úrnapi körmenetekről ismerik.

A Mértékadóból azt is megtudhatják, hogy az idén hétszáz évvel ezelőtt elhunyt Dantéról forgat játékfilmet a nyolcvankét éves olasz rendező, Pupi Avati. A forgatókönyv Giovanni Boccaccio Dante élete című könyve alapján készült, számos Dante-kutató is részt vállalt benne. A filmben Boccaccio szerepét Sergio Castellitto alakítja, mint a film narrátora. A fiatal Dantét Alessandro Sperduti, az időset Giulio Pizzirani személyesíti meg.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon írása révén olvasóink a Velencei-tó partján érezhetik magukat, s szinte hallható, ahogy

trillázni kezdenek a fűben pihenő mezei pacsirták, pirreg a nádi tücsökmadár, karicsol a nádirigó, cserreg a nádiposzáta és énekel a kékbegy, valamint a sárgarigó gyönyörű flótája is felhangzik.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria