Megjelent az Új Ember 2021. július 25-i száma

Kultúra – 2021. július 21., szerda | 19:59

Az Új Ember idei huszonhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Beteljesedés vagy leépülés? Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató jegyzete a Ferenc pápa által meghirdetett idősek és a nagyszülők világnapjáról szól, pontosabban a korszellemről, a máról, „amikor mindenkivel megpróbálják elhitetni, hogy a húszéveseké a világ, az ötvenes évek csupán az »új húsz«, és »annyi idős vagy, amennyinek érzed magad«. Deresedő hajú asszonyok és férfiak sértődnek meg, ha lebácsizzák, lenénizik őket, pedig ha tükörbe néznének, láthatnák, hogy bizony nem túloztak, és ezt a megszólítást akár a tisztelet jelének is tekinthetnék.” A jegyzet útmutatást kíván adni az élet „délutánjába” lépők számára.

Idén negyedik éve zarándokoltak a mentősök Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra. Riportunkban többek közt arról is olvashatnak, hogy Lellisi Szent Kamill, a betegek, haldoklók védőszentje búcsúján a szentmisét követően Csókay Adrás idegsebész milyen gondolatokkal buzdította a félszáz mentőst és a megjelenteket.

Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? Ádám Miklós biblikus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója e rovat keretében a Szentíráson végigtekintve rámutat, hogy mi jellemző az apaságra általánosságban, illetve az egyes bibliai személyek életében. A sorozat tizenegyedik részét adjuk közre, ami Zakariásról, Keresztelő Szent János apjáról szól.

Ferenc pápa idén bevezette a nagyszülők és idősek világnapját, melyet Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel, július negyedik vasárnapján – ezúttal július 25-én – ünnepel az Egyház.

Sapszon István gyógypedagógus, szociális munkás és felesége, Buzay Ilona orvos negyvenegy éve házasok. Hat gyermekük és eddig tizenegy unokájuk született, s már úton van a tizenkettedik is. A házaspárral rákosszentmihályi otthonukban találkoztunk, a velük készült beszélgetést olvashatják lapunkban.

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből címmel megrendezett hiánypótló kiállítást. A tárlatra sokat reprodukált, de eredetiben eddig nálunk nem látható alkotásokat is elhoztak Londonból.

A cikkből megtudhatjuk, hogy a Nemzeti Galériában Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások századforduló magyar művészetében címmel magyar vonatkozású alkotásokat is megnézhetünk az augusztus 22-éig látható kiállításhoz kapcsolódóan.

Égi-földi ragyogásban… címmel Lőrincz Sándor személyes hangvételű írásával köszöntjük nyolcvanötödik születésnapján Lehoczky Zsuzsát, a nemzet színészét.

„Száz év – tíz vers. Pilinszky János születésének centenáriumára készülünk. Tíz vershez közelítve keressük az életmű sarokköveit. Az ötödik vers, melyhez közelebb lépünk, a Terek című, a Kráter kötet azonos című ciklusának verse. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a szabadság.” Borsodi Henrietta sorozatának következő részét olvashatják.

Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal az állatokkal kapcsolatos tévhitekről ír, többek közt a kígyók, a kuvik, és a denevér védelmében.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria