Megjelent az Új Ember 2021. július 4-i száma

Kultúra – 2021. június 30., szerda | 19:40

Az Új Ember idei huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Szent László ünnepén, június 27-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét Veres András győri megyéspüspök, az Magyar Püspöki Konferencia elnöke, Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök és több helyi, egyházmegyei papi elöljáró koncelebrálásával. Tudósításunkban többek közt Felföldi László püspök homíliájából is olvashatnak részleteket.

Lovagkirályunk első feladata volt, hogy rendet teremtsen: béke legyen belül, és erős határok kívül. Tudjuk, hogy a legszigorúbb törvényeket hozta, de csak ezekkel lehetett élhetővé tenni a mindennapokat. A béke azt jelenti, hogy értelme és értelmes célja van a munkámnak, a szenvedésemnek, a szeretetemnek, az életemnek – mondta a szónok.

Interjút olvashatnak a kilencvenkét éves Farkas Attila érseki tanácsossal, aki gyermekként volt jelen az 1938-as eucharisztikus kongresszuson. Számára örökké emlékezetes maradt a budapesti világesemény. Kilencéves volt, és több tízezer gyerekkel együtt ő is áldozhatott, magához vehette Krisztus testét a Városligetben bemutatott ifjúsági szentmisén. Az akkor megélt élményeiről beszélgettünk vele.

Ferenc pápa 2020. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett. Ádám Miklós biblikus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója a Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? című sorozatának tizedik részében Jeremiás próféta alakját elemezve mutat rá az apaság, a hit, a küldetés lényegére.

Egy reprezentatív kötetet is bemutatunk lapunkban, az Új Ember Kiadványok sorozat legújabb darabját. A könyv segítségével Thaler Tamás nagyszerű fotóin keresztül a Kárpát-medence középkori falfestményeivel ismerkedhetünk meg. A Freskók nyomában című kötetben látható képeket Kerny Terézia rövid magyarázatai hozzák még közelebb az olvasóhoz.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, aki már huszonévesen bejárta az öt kontinenst, világversenyeket nyert. Amerikában élt, majd húsz évig Franciaországban. Nagy zongoristák tanították, és jó barátai között tarthatta számon Kocsis Zoltánt is.

Petrőczi Éva ajánlja a Képek, emlékek Moldvából és Erdélyből (1974–1990) című, a Fekete Sas Kiadónál megjelent, kiemelkedő néprajzi jelentőségű, gazdag képanyaggal ellátott könyvet, amely Zsíros Tibor geofizikus fotói és feljegyzései alapján készült.

A Helytörténet rovatban Karinthyk és Devecserik – Féltékeny istenek a Hadikban címmel Verestói Nárcisz idézi fel Budapest-Lágymányos városrész múltját és nagy íróink életének egyes epizódjait, helyszíneit.

„Nincs a világon festő, aki ezt a pompát a maga valójában vászonra tudná vinni. A természettel nehéz versenyezni.” Ezeket a mondatokat pedig hol máshol is olvashatnánk, mint a Természetrajz rovatban. Schmidt Egon ezúttal nemcsak madarakról, hanem virágokról is ír.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria