Megjelent az Új Ember 2021. október 10-i száma

Kultúra – 2021. október 6., szerda | 20:28

Az Új Ember idei negyvenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Idén ünnepli alapításának kilencvenedik évfordulóját az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, közismert nevén a Franka. A közel évszázados múltú alma mater sok papot, szerzetest, reál és bölcsész műveltségű embert adott a magyar társadalomnak. Lapunkban interjút olvashatnak Varga Kapisztrán ferenceses szerzetessel, a nagy múltú katolikus oktatási intézmény lelki igazgatójával.

Október a rózsafüzér hónapja, október 7. pedig a Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az „Olvasós Boldogasszony” emléknapja. Egyed Bernadett Rita OP A rózsafüzérről mindenkinek című kötete, mely az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg, segít bennünket abban, hogy közelebb kerülhessünk e „kitűnő, az örök élet elnyerésére alkalmas” imádsághoz.

A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Ferenc pápa Szent József ünnepén megnyitotta az Amoris laetitia-családévet. A Szentatya szándéka alapján egy évet szánunk arra, hogy A családban megélt szeretetről kezdetű apostoli buzdításról gondolkodjunk, és elmélyítsük annak tartalmát. A pápai dokumentumról Bognár István, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisa és dogmatikatanára írt ismertető sorozatot. Az 5. fejezetről szóló részét adjuk most közre A termékennyé váló szeretet – Gyermekek a családban címmel.

Pindroch Csaba színművész büszke a tehetséges gyerekeire, de rejti, védi őket a nyilvánosság elől. Szent József évében mesélt lapunknak a felmenőiről, apaszerepeiről és gyermekeiről.

A lapban többek között interjút olvashatnak a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának főorvosával, a dongalábú gyermekek kezelésében hazai szaktekintélynek számító Szabó Miklós Károly piarista öregdiákkal is a hit és az orvosi hivatás kapcsolatáról, Istenről, az emberi szenvedésről, ellenszélről, kitartásról és életről.

A Mértékadó kulturális mellékletben folytatódik sorozatunk, melynek keretében a hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben elhunyt Dante Alighierire emlékezünk. Az Isteni színjáték írójáról és alkotásairól beszélgetést olvashatnak Szabó Tibor egyetemi tanárral, Dante-kutatóval. Az interjúban többek közt Dosztojevszkij írói munkássága is szóba kerül.

Nyáron töltötte be 80. életévét a Liszt-díjas Tardy László, a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom kántor-karnagya, aki tavaly novemberben adta át a pálcát utódának, Hegyi Barnabásnak. Akkor a járványügyi intézkedések nem tették lehetővé az ünneplést, szeptember 19-én azonban egyházközössége, valamint a templom kórusa és zenekara hálaadó szentmisével köszöntötte a visszavonult karnagyot. Az ünnepről munkatársunk írt összefoglalót.

A valósághoz fűződő viszony címmel Mészáros Ákos írt elemző kritikát a Gerhard Richter művészetét bemutató kiállításról, amely november 14-ig látható a Nemzeti Galériában.

Baranyai Béla pedig az irodalmi Nobel-díjas Kazuo Ishiguro japán származású brit író munkásságát méltatja, azzal kapcsolatban, hogy az 1995-ben született Vigasztalanok mellett a Klara és a Nap című legújabb műve is megjelent magyar fordításban a közelmúltban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria