Megjelent az Új Ember 2022. augusztus 21-i száma

Kultúra – 2022. augusztus 17., szerda | 19:20

Az Új Ember idei harmincnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Nagy tömeg várakozott Székesfehérvár belvárosának utcáin. A város fogadalmi ünnepén a magyar szent család, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéit ismét végighordozták a belvároson. Felhangzott ősi himnuszunk, és elindult a menet. – A Szent István-i országfelajánlás napja Székesfehérvár fogadalmi ünnepe, és idén a Szent István-bazilika megújulásának ünnepe is volt. Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 14-én megáldotta a székesegyházat és megújította első királyunk országfelajánlását. Az ünnepről az Új Ember vezető cikkében olvashatnak.

A megújulás jegyében Et renovabis címmel tartották meg a hagyományos Liturgikus Tanulmányi Napok rendezvényét augusztus 8. és 10. között Pannonhalmán, a főapátság dísztermében. Ebből az alkalomból Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke bemutatta a Római misekönyv új kiadását. Az eseményről az 5. oldalon számolunk be.

„Legyen öröm az iskolakezdés!” mottóval idén 12. alkalommal indította el az ország legnagyobb tanévkezdési segélyprogramját a Katolikus Karitász. „Egy telefonhívás egy doboz színes ceruza, tíz hívás egy iskolatáska árát fedezi, ezer hívás pedig száz gyerek iskolakezdési támogatására elegendő” – áll a szervezet felhívásában. Az első segélycsomagokat a karitászmunkatársak Dolhai Attila énekessel együtt állították össze augusztus 3-án a szervezet budapesti székházában.

A jezsuita Elek László tapasztalt vitorlázó, a Balaton szerelmese. Bár időnként versenyez – idén például a Kékszalagon is elindult –, számára a vitorlázás sokkal inkább a lélek sportja. Kalandjai a vízen megélt természetélmények szépségéről, rendkívüliségéről mesélnek, és istenkapcsolatról, valamint ön- és emberismeretről tanítanak. Néhány órára mi is vendégei lehettünk az Iloba fedélzetén.

E mellett beszámolunk a Katolikus Zenei Tábor (KAZETTA) eseményéről; Kisnémet László, vagyis Fülöp testvér bencés örökfogadalmáról; de olvashatnak a Házas Hétvége apostolairól is. A Csanády házaspárt 60. házassági évfordulójuk alkalmából kerestük fel.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben személyes hangvételű írást olvashatnak a megújult kolozsvári Szent Mihály-templomról. Az Országgyűlés tavalyelőtt Petőfi-emlékévnek nyilvánította a 2022-es és a 2023-as esztendőket, megemlékezve arról, hogy 1823. január elsején látta meg a napvilágot Kiskőrösön a magyar irodalom világirodalmi rangú költője, Petőfi Sándor. Szilágyi Márton irodalomtörténésszel, az ELTE XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanszékvezető tanárával beszélgettünk Petőfi és a keresztény hit kapcsolatáról. A következő oldalakon Halmai Tamás mutatja be Szálinger Balázs kötetét, Schmidt Egon pedig lepkéiről oszt meg velünk néhány lírai gondolatot.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria