Megjelent az Új Ember 2022. január 16-i száma

Kultúra – 2022. január 12., szerda | 20:10

Az Új Ember 2022. évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címoldalról indul interjúnk Rubovszky Ritával, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont vezetőjével, aki az Amoris laetitia-családév alkalmából a generációk közti párbeszédről osztja meg gondolatait olvasóinkkal. Rubovszky Rita többek közt elmondja, hogy a családjában megélhette, mennyire gyógyító szembesülni azzal, amit mintaként hordozunk magunkban, és azt is látja, mit okoz, ha múlt és gyökerek nélkül vágunk bele a felnőtt életünkbe. Megtudhattuk tőle azt is, hogyan készítik fel az iskolában a gimnazistákat az érett, felnőtt életükre.

A fiatalok szomjazzák Isten jelenlétét, szeretetét. Erről beszél Holló Gábor, aki az egyetemen az anglisztika szakot már nem fejezte be, helyette jelentkezett a szemináriumba. 2017-ben szentelték pappá. Kezdetben Gyöngyösön szolgált, majd 2020-ban a miskolci Szent Anna-plébániára helyezték. Hivatásáról, Szentlélek-szemináriumokról és az ifjúságpasztorációról beszélgettünk vele.

Lapunkban az aktuális külföldi, külhoni és hazai egyházi hírek, tudósítások mellett többek közt arról is olvashatnak, hogy a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára, Keszeli Sándor felkérést kapott arra, hogy tagja legyen az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának égisze alatt működő Katekézis Nemzetközi Bizottságnak. Vatikáni megbízatásáról, a testület által ellátott feladatokról és katekétai hitvallásáról kérdeztük őt.

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos mutatja be a Nemzeti Múzeum Wittelsbachok – Sisi családja című időszaki kiállítását, amely „telis-tele van érdekességekkel, műkincsszámba menő tárgyakkal és főként a Wittelsbach család egykor élt tagjainak emlékeivel, akik többségükben jó kapcsolatokat ápoltak a magyarokkal. Meseszép kivitelű tányérok, festmények, portrék, metszetek, díszes ruhák, ékszerek láthatók itt, és nem utolsósorban élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek oly sokszor a háttérben maradnak vagy el is felejtődnek.” A tárlat február 20-ig látogatható.

Nagy Márta Aknay János Krisztusai című könyvét Bodnár Dániel méltatja. A Balassi Kiadó a közelmúltban adta ki a bizantológus-művészettörténész kötetét, amelyet a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművészről írt. A kiadvány egy trilógia harmadik darabja: az Aknay és az ikon című kötet 2013-ban, az Aknay János Csend-történetei 2015-ben jelent meg. A mostani, magyar és angol nyelvű kiadványban a szerző Aknay János Jézus Krisztust megjelenítő alkotásairól ad átfogó képet. Nagy Márta hangsúlyozza: a Krisztus-ábrázolások végigkísérik az alkotó életútját 1966-tól egészen napjainkig.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla ezúttal a Netflix azon filmjeit ajánlja, amelyeket „elsősorban a remek színészi alakításokért érdemes megnézni”, de az írásból kiderül, A kutya karmai közt, a Megbocsáthatatlan és a Ne nézz fel! más szempontból is elgondolkodtató alkotások.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal a madarak fészekrakási szokásait ismerteti.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria