Megjelent az Új Ember 2022. május 15-i száma

Kultúra – 2022. május 11., szerda | 19:40

Az Új Ember idei huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalról indulnak összefoglalóink a Mindszenty József bíboros halála évfordulóján megtartott hazai és római eseményekről. Az Országos Mindszenty Engesztelő Zarándoklaton az esztergomi bazilikában bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt; a szentbeszédet Francesco Moraglia velencei pátriárka mondta. Rómában, Mindszenty bíboros egykori címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban a szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta.

Ferenc pápa május 15-én szentmise keretében szentté avatja Charles de Foucauld-t a Szent Péter téren. Az ügy posztulátora Bernard Ardura OPraem, a Pápai Történettudományi Bizottság elnöke. Ő érte el, hogy elismerjék a csodát, amely lehetővé teszi a francia boldog szentté avatását. Bernard Ardur atyával néhány nappal Charles de Foucauld szentté avatása előtt az i.Media készített interjút. A beszélgetés fordítását közöljük lapunkban. A szentté avatáshoz kapcsolódva a 11. oldalon Anikó nővérnek, a Jézus Kistestvérei női szerzetesközösség tagjának tanúságtételét olvashatják.

Kovalcsik Cirill OFM áprilisban ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját és azt is, hogy bő félévi kórházi tartózkodás után visszatérhetett a templomba, a szentendrei Ferences Gimnázium katedrájára és az érsekújvári ferences plébánia közösségébe. Amputálni kellett az egyik lábát; most így szolgál, így éli meg a papságát és a tanárságát – műlábbal és igaz szívvel. „Gondoltam, jobb nekem csonkán bemenni az örök életre” – mondja a vele készült interjúban.

A lapban összefoglalót olvashatnak a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetségének (FAFCE) Vácra összehívott közgyűléséről. A váci Piarista Kilátó Központban megtartott rendezvény alkalmat adott arra, hogy találkozzanak egymással azok az egyházi és civil közösségi vezetők, állami döntéshozók, akik a családok felemelésére irányuló megoldásokat keresik.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben arról adunk hírt, hogy Szirtes Tamás rendezésében hatalmas sikerrel mutatták be április 22-én a Madách Színházban Derzsi György–Meskó Zsolt A tizenötödik című musicaljét, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát idézi meg. A zenés dráma elnyerte az első díjat a színház tavaly harmadik alkalommal meghirdetett pályázatán, melyet új magyar musical megalkotására írtak ki. Derzsi Györggyel, a darab zeneszerzőjével Bodnár Dániel beszélgetett.

Pallós Tamás mostani jegyzetében többek között arról ír, hogy „a felújított Operaházban egymást váltják a világsztárok: John Lundgren Az árnyék nélküli asszonyban, Erwin Schrott Mefistofeleként lépett színpadra; az évad csúcseseményeként az Operaházban először »jelmezben«, bariton korszakának első emblematikus (és legszeretettebb) szerepében, Simon Boccanegraként pedig az élő legenda, Plácido Domingo tarolt”.

Schmidt Egon ezúttal egy dalra fakadó fülemülét örökít meg írásában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria