Megjelent az Új Ember 2022. május 22-i száma

Kultúra – 2022. május 18., szerda | 20:10

Az Új Ember idei huszonegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik összeállításunk azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa május 15-én Rómában szentté avatta Charles de Foucauld-t, Károly testvért, akit a Jézus Kistestvérei közösség férfi és női szerzetesei lelki atyjukként tisztelnek.

Az ünnepre tizenöt fős zarándokcsoporttal érkezett Rómába Urr Zsolt Ipoly monori plébános. A plébániájához tartozik Vasad filia is, ahol Charles de Foucauld egyetlen magyarországi emlékhelye található.

Az emlékhelyen rövid riportot készítettünk a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség magyar tagjainak mindennapjairól (írásunk a lap 3. oldalán olvasható), és bemutatjuk a közösség vasadi kápolnáját is (12. oldal).

Az esztergomi Szent Adalbert Központ adott helyet a XX. Országos Katekumenátus Konferenciának, melyet május 9. és 11. között tartottak. Az eseményen – amire érkeztek papok, hitoktatók, befogadócsoportok tagjai is, mindazok, akik felelősséget éreznek az eucharisztikus életbe való beavatásért – részt vett Udvardy György veszprémi érsek is. Az idei konferencia mottója: „Őáltala, ővele és őbenne”.

Ezen a héten zajlik a Szent István Könyvhét, a rendezvény megynyitóján átadták a Stephanus-díjakat. Interjút olvashatnak az irodalom kategóriában díjazott Szovák Kornél Széchenyi-díjas klasszika-filológussal, történésszel, az ókori és a középkori magyar történelem forrásainak kutatójával, és bemutatjuk a teológia kategória díjazottját is, Jozef Haľkót, a Pozsonyi Főegyházmegye segédpüspökét.

A soltvadkerti plébánia életéről készült riportunk (11. oldal) pedig annak a sorozatnak a része, amelyben azokat a plébániákat mutatjuk be, melyek partnereink az Új Ember terjesztésében.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, aki 1977 óta tanít a Zeneakadémián, tíz esztendőn át a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékét vezette.

Karrierjének fontos állomása a Cziffra György által alapított senlis-i Liszt Ferenc Auditórium, amelynek vezető tanára volt. A Cziffra György-emlékév kapcsán a nagy elődhöz való viszonyáról, valamint saját pályafutása kihívásairól és szépségeiről beszélgettünk.

Bodnár Dániel ezúttal Michel de Ghelderode belga író Barabbás című drámájáról ír. Az 1928-ban született darabban Barabbás az ősgonoszt testesíti meg: rettegett haramia, már-már mitikus alak, örök lázadó, aki szembeszáll mindenféle társadalmi renddel, gyűlöli a hatalmat, s elpusztít mindenkit, aki ellenáll neki. A börtönben várja sorsa beteljesedését.

A Nézőtér rovatban Lőrincz Sándor ír az Iványi Marcell által rendezett Örök hűség című zenés történelmi színházfilmről, valamint Paksa Balázs osztja meg gondolatait olvasóinkkal a koreai gyökerekkel rendelkező, de már Amerikában született rendező, Kogonada „sci-fi-drámájáról”, az After Yang című alkotásról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria