Megjelent az Új Ember 2022. szeptember 4-i száma

Kultúra – 2022. augusztus 31., szerda | 19:26

Az Új Ember idei harminchatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa szeptember 4-én Rómában, a Szent Péter téren boldoggá avatja egykori elődjét, I. János Pál pápát.

Albino Luciani mindössze 33 napig foglalta el Szent Péter trónját, mégis mély nyomot hagyott az emberek szívében. Lapunkban Gárdonyi Máté egyháztörténésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanárával beszélgettünk a „mosolygós pápáról”.

Címlapon közöljük a hírt, hogy Novák Katalin köztársasági elnök hivatalosan is meghívta Ferenc pápát Magyarországra.

A lap 4. oldalán új sorozat indul, a Párbeszéd a liturgiáról című rovatban. Ferenc pápa június végén közreadott, a liturgiáról szóló levelének lényegéről, szellemiségéről Gérecz Imre OSB írt jegyzeteket.

Augusztus 27-én, szombaton Budapesten, a máriaremetei kegytemplom parkjában három-négyezer ember részvételével egész napos lelki rendezvényen emlékeztek meg arról, hogy Kindelmann Károlyné Szántó Erzsébet hatvan évvel ezelőtt kapta meg az első Szeretetláng-üzenetet. A rendezvényre az arab világ központjából, Abu-Dhabiból is érkezett egy házaspár. A Szeretetláng magyar eredetű katolikus lelkiségi világmozgalom, amely az Egyház tanítását vallva igyekszik megvalósítani a Szeretetláng Lelki Naplóban rögzített tanításokat. E lelki napló Erzsébet asszony 1961 és 1983 között Jézustól és Szűz Máriától kapott magán-kinyilatkoztatásait tartalmazza. A máriaremetei ünnepről szóló riportunkat a lap 8. oldalán olvashatják.

A szeptember 22. és 25. között sorra kerülő Katolikus Társadalmi Napokra (KATTÁRS) már szeptember 19-étől várják az érdeklődőket – 10 helyszínen 40 programmal és több mint 100 fellépővel. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága augusztus 22-én a Szegedi Dóm Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatót az eseményről. Erről is beszámolunk olvasóinknak.

A Mértékadó kulturális mellékletben a nyár végének közeledtével Mészáros Ákos írta meg balatonkenesei impresszióit.

Filip Tamás költészetéről Halmai Tamás írt jegyzetet, Amibe arcunkat mártani gyönyörűség címmel.

„Vígjátékok, világpremierek és erős dokumentumfilmes jelenlét” vár mindenkit idén a Cinefesten. Hajnal Gergely mutatja be a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál aktuális programját. Szeptember 9. és 17. között számos nemzetközi és több magyar filmmel is itt találkozhatnak első alkalommal a nézők.

„Nagyon megszerettem Paolo Sorrentino filmrendezőt még az Oscar-díjas A nagy szépség után, és az egyik legizgalmasabb és legeredetibb ma élő rendezőnek tartom” – írja jegyzetében Válóczy József, aki ezúttal a rendező újabb alkotásáról, Az ifjú pápa című filmről osztja meg gondolatait olvasóinkkal.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria