Megjelent az Új Ember 2023. január 15-i száma

Kultúra – 2023. január 11., szerda | 19:10

Az Új Ember idei harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az elmúlt év utolsó napjának reggelén elhunyt XVI. Benedek emeritus pápát ünnepélyes szertartás és szentmise keretében január 5-én temették el Rómában. A szertartásról készült összefoglalót és a Szentatya beszédét is olvashatják lapunkban, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Budapesten megtartott, az emeritus pápa lelki üdvéért bemutatott szentmiséjéről is tudósítunk.

Mostani számunkban többek között XVI. Benedek teológiai örökségéről (ezen belül a Deus caritas est kezdetű enciklikáról) és a szerzetességgel való kapcsolatáról is szólnak tudományos igényű, valamint személyes hangvételű írások.

Interjút olvashatnak Barlay Bencével, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatójával, aki 2022 decemberében Gelsey Vilmos-díjat kapott. Intézménye a legjobb középiskolák 2023-as rangsorában a katolikus fenntartásúak közül az első helyen végzett. Az igazgatót harmincéves pályafutásáról, tízéves intézményvezetői tapasztalatáról, a katolikus elit gimnáziumban folyó oktatás-nevelésről és a tanárok, diákok mai helyzetéről kérdeztük.

S a tanügynél maradva Van, aki a mosolyával segít címmel riportot közlünk a Salkaházi Sára Katolikus Iskolában zajló készségfejlesztő programokról is. 

*

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos „tart tárlatvezetést” az Elmozdul a fal – Mácsai István Kiscellben című kiállítást ajánlva, egyúttal közel hozva olvasóinkhoz Mácsai festményeinek, fényképeinek és filmjeinek részleteit. A műalkotások április 2-áig láthatók a Kiscelli Múzeumban.

A kilencvenötödik életévében járó Csernus Mariann Kossuth-díjas színművésszel Navarrai Mészáros Márton készített interjút a Vizsolyi Biblia 2.0 című önálló estjének novemberi előadása után. A művésznő többek között arról vall, hogy elégedett a sorsával, nem vágyik más tehetségre, mint ami megadatott neki.

Az Olvasólámpa rovatban Emma Donoghue Menedék című regényéről ír Baranyai Béla. A műben Artt, a tudós ír pap harmadmagával elindul egy távoli, magányos szigetre, hogy Istennek szentelje életét. Tengerre szálnak, de hajójuk haladását a köd és a szélcsend is akadályozza, ők azonban „Isten leheletére bízzák magukat”. Nem is sejthetik, hogy mit hoz számukra a jövő, hogyan alakul majd a közösségi életük.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria