Megjelent az Új Ember 2024. február 11-i száma

Kultúra – 2024. február 7., szerda | 19:25

Az Új Ember idei hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címoldalról indul interjúnk Bíró László nyugalmazott tábori ordináriussal, egykori családreferens püspökkel, aki igen hosszú ideje küzd különféle betegségekkel. Élete utóbbi évtizedére különösen rányomta a bélyegét mindez, sokszor volt kórházban, kerekesszékbe is kényszerült. Jelenleg, hála Istennek, jobb az állapota, mint korábban várható volt. A betegek világnapja, február 11. közeledtével beszélgettünk vele a szenvedésről, az ember küzdelméről.

Megemlékezünk arról, hogy 35 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. S még mindig a betegek világnapja témájánál maradva olvashatják az eutanáziáról szóló sorozatunk befejező részét a 7. oldalon. 

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola a Pápai Gergely Egyetemmel közösen február 2-án interdiszciplináris képzést indított az emberi méltóság védelmében gyermekvédelem fókusszal. A féléves kurzuson elsősorban azok vesznek részt, akik munkájuk, szolgálatuk során találkoznak bántalmazással. Dobszay Benedek OFM képzésszervezővel, az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetője adott tájékoztatást a képzésről.

Lapunk 12. oldalán Fodor Réka (Afréka) és a Cantate Domino zenekar jótékonysági estjéről olvashatnak tudósítást. A nigériai Ogidiben épülő iskola javára a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban rendezték a gyűjtést. A missziós orvos, Afréka tanúságtétele mellett Regele Krisztina is beszámolt két hónapos, Lyontól Lisszabonig tartó adománygyűjtő bicikliútjáról. Az est házigazdája Horváth Zoltán plébános, támogatója a Magyar Kurír volt. A Cantate Domino zenekar három éve alakult meg az Angyalföldi Szent Mihály-plébánián. Regele Krisztina fogja össze a csapatot.

A Mértékadó kulturális mellékletben Vörös Győző pápai aranyérmes ókorkutató professzorral készült interjúnkat olvashatják. A Széchenyi-díjas akadémikussal, aki harminc éve dolgozik a Közel-Keleten, Pallós Tamás beszélgetett. Vörös Győző a Szentföldön él családjával, ott tanít, és onnan viszi tovább jordániai régészeti missziójának ügyeit: Machaerus feltárását, a citadella rekonstrukcióját és az evangéliumi helyszín bekapcsolását a nemzetközi zarándoklatok vérkörébe. A közelmúlt eredményei közé tartozik az a Jordánia és a Vatikán közötti megállapodás, amelynek eredményeként 2029 augusztusában hivatalosan is létrejön „a közel-keleti El Camino”, a négy helyszínt érintő Keresztelő Szent János-zarándokút.

Egy másik interjúban Király Eszter újságíró, író beteg kisgyermeke neveléséről beszél. A Média a Családért-díjas újságíró Váró című novellájával az Új Ember karácsonyi lapszámának hasábjain találkozhattunk. Kelemen és a sebváltó című jó humorú, felnőtteknek is szóló verses mesekönyve a Magyar Kurír kiadásában jelent meg. Király Eszter négy éve édesanya. Gyermeke egy ritka genetikai betegséggel született. A betegek világnapja és az epilepszia világnapja (február 14.) alkalmából beszélgetett vele Vámossy Erzsébet.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria