Megjelent az Új Ember április 22-i száma

Kultúra – 2018. április 20., péntek | 9:03

Az Új Ember ez évi tizenhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon indul riportunk a magyarországi szerzetesek zarándoklatáról, amelyet a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen szerveztek meg április 14-én, Életadó szerzetesség – Szűz Máriával és Szent Józseffel a szerzetesi úton címmel. Szintén a címoldalról indul a Szocska A. Ábel bazilita szerzetessel, a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye kinevezett püspökével készült interjú. Itt adunk hírt Ferenc pápa legújabb – Gaudete et Exsultate (Örüljetek és ujjongjatok!) kezdetű – apostoli buzdításáról, amelyet a közelmúltban mutattak be, és az életszentségre való meghívásról szól a mai világban.

A 2. oldalon közöljük Ferenc pápa következő katekézisét, amely a keresztségről szól, és itt folytatódik az új apostoli buzdításról szóló összefoglaló.

A 3. oldalon olvashatják riportunkat hazánk szerzeteseinek mátraverebély-szentkúti zarándoklatáról.

A Tanítás és lélek oldalon többek közt Kondé Lajos atya elmélkedik a Jó Pásztorról és a jó nyájról, Fehérváry Jákó bencés szerzetes pedig a keresztségről.

Az 5. oldalon olvashatják Szocska A. Ábel bazilita szerzetessel, a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye kinevezett püspökével készült interjút, és hírt adunk az egri székesegyház nagyszabású rekonstrukciójáról.

Egyház rovatunkban többek közt hírt adunk a hitoktatók találkozójáról a Pécsi Egyházmegyében, a Prohászka Ottokár püspök halálának 91. évfordulóján tartott budapesti emléknapról, melyet a Székesfehérvári Egyházmegye és a Központi Papnevelő Intézet szervezett, valamint arról, hogy Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az Isteni Irgalmasság vasárnapján, április 8-án az egyeki templomban elhelyezte Szent Fausztina és Szent II. János Pál ereklyéjét.

Arról is olvashatnak, hogy az algériai Oránban avathatják boldoggá a tibhirine-i szerzetes-vértanúkat, valamint arról, hogy Emmanuel Macron francia köztarsasagi elnök a francia püspöki konferencia meghívására egyóras beszédet mondott az Egyház képviselőinek – többek között arról is szólt, hogy Franciaország a katolikusok erőfeszítéseinek köszönhetően erősödött meg, akik készek voltak meghalni, nem csupán humanista ideákért vagy valamiféle erkölcsért, hanem az Istenbe vetett hitükért és a vallásukért.

Arról is beszámolunk, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban bemutatott szentmise végén Majnek Antal megyéspüspök megáldotta az édesanyákat és a kismamákat, valamint először rendeztek találkozót a Nagybecskereki Egyházmegye plébániai zsinati animátorainak.

A Család oldalon a fővárosban megtartott tavaszi családpasztorációs papi találkozóról tudósítunk, melyen a fiatalok érzelmi és szexuális nevelése volt a téma. A Házas Hétvége mozgalom megerősítő találkozóján pedig Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű enciklikáját tanulmányozták.

A 9. oldalon interjút olvashatnak Jézussal a hivatásunk útján címmel Lejtényi Emánuellel, a budapest-pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve-főplébánia káplánjával, egyházmegyei ifjúsági referenssel.

A 11. oldalon tudósítást közlünk arról, hogy Erdő Péter bíboros, prímás az újpesti Egek Királynéja-templomban bérmált, illetve arról, hogy a gyöngyösi Autista Segítő Központ dolgozói ismét megrendezték a Kék séta az autizmusért programot az autizmus világnapja alkalmából: április 7-én mintegy háromszázan gyalogoltak velük a Kékestetőre.

A Mozaik oldalon arról olvashatnak, hogy egy kerekesszékes férfi és segítőtársa, barátja együtt járta végig a Szent Jakab-utat, az El Caminót, majd könyvet írtak élményeikről. Egy velük készült interjúban nemrég visszaemlékeztek az út fizikai fáradalmaira, és arra, mennyire érezhetően velük volt Isten az útjuk során.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak Dánielfy Gergellyel, A Dal felfedezettjével. Bodnár Dániel Deborah Lytton Csend című regényéről ír, amely a Harmat Kiadónál jelent meg, Petrőczi Éva pedig egy kortárs izlandi sagáról.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla az Expedíció című sci-fit mutatja be, Petrőczi Éva pedig Vitézy László dokumentarista pontossággal és művészi igénnyel megalkotott új filmjét Bara Margitról.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon apajpusztai élményeiről ír.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria