Megjelent az Új Ember június 10-i száma

Kultúra – 2018. június 8., péntek | 9:00

Az Új Ember ez évi huszonharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon hírt adunk a Katolikus Karitász kárpátaljai segélyakciójáról, amelynek keretében Visken ötvennégy biciklit adtak át a Kölcsey-középiskola diákjainak. Tudósítást közlünk a huszonöt éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye jubileumi ünnepségsorozatáról. Június 2-án hálaadó szentmisét mutattak be a debreceni Szent Anna-székesegyházban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének jelenlétében, Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával. Hírt adunk arról, hogy püspöki szentmisével ünnepelték a Katolikus Szeretetszolgálat csákvári Szent Vince Otthona új intézményszárnyának átadását; a főcelebráns Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. A címoldalról indul Bíró László családreferens püspök írása az írországi népszavazás eredményéről, az abortuszpárti voksolás következményeiről.

A 2. oldalon folytatjuk Ferenc pápa bérmálásról szóló katekézissorozatát; itt olvashatják Bíró László püspök írását, illetve hírt adunk arról, hogy magyarul is megjelent Ferenc pápa Gaudete et exsultate, Örüljetek és ujjongjatok kezdetű apostoli buzdítása.

A 3. oldalon folytatódik a huszonöt éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye jubileumi ünnepségsorozatáról szóló beszámolónk, amelynek keretében köszöntjük a jubiláló Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt is. Ezen az oldalon folytatódik tudósításunk a megújult csákvári Szent Vince Otthonról is.

A Tanítás és lélek oldal liturgikus, biblikus, lelkiségi írásai az imádságos hétköznapokról, a Gondviselésről és a Jézus melletti döntésről szólnak.

Az 5. oldalon folytatódik kárpátaljai riportunk a Katolikus Karitász akciójáról, és arról is tudósítunk, hogy a Te Deumra összegyűlt gyerekek köszöntötték 75. születésnapján Beer Miklós váci püspököt.

Az Egyház rovatban hírt adunk a Kalocsán megtartott egyházmegyei ballagásról, a székesfehérvári egyházmegye máriaremetei zarándoklatáról, az egri érsek 2018-as boráról, arról, hogy Ternyák Csaba egri érsek Fertőszentmiklós díszpolgára lett, és az érsek május 26-án megáldotta a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola kápolnáját, amelyet az intézmény védőszentje, Kalkuttai Szent Teréz tiszteletére alakítottak ki.

Úrnapja előestéjén, június 2-án szentségimádást szerveztek világszerte a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészületként. A szentségimádási lánchoz 44 ország 900 helyszínén becslések szerint több tízezren csatlakoztak. Az Eucharisztia állt a középpontjában annak a szakmai napnak is, amelyet május 28-án tartott az Országos Lelkipásztori Intézet és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága Budapesten.

Hírt adunk arról is, hogy Német László nagybecskereki püspök Néri Szent Fülöp ünnepén, május 26-án a nagybecskereki székesegyházban áldozópappá szentelte Palatinus Alen diakónust.

Június 2-án gyújtogatás történt a Vas megyei Kemenessömjén község katolikus templomában. A nemrég vásárolt orgona teljesen kiégett, a kár több millió forint. Németh Zoltán plébános másnap, úrnapján már szentmisét mutatott be a kormos falak között, és megbocsátásra szólította fel a híveket.

A Család oldalon arról tudósítunk, hogy Pál Ferenc atya a jövőben szünetelteti keddi előadásait, ez a jövő azonban lehet, hogy csak 2019-et jelenti majd.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató jegyzetében a háláról és annak fontosságáról elmélkedik.

A 9. oldalon interjút adunk közre Speidl Biankával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab tanszékének adjunktusával, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával, aki a közelmúltban „Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért” elnevezéssel jótékonysági adománygyűjtést indított. Ezen az oldalon adunk hírt az Európai Katolikus Egyetemek Szövetségének üléséről is.

A 11. oldalon beszélgetést olvashatnak az esztergomi szeminárium papszentelésre készülő diakónusaival, Babos Áronnal, Tóth Imrével és Szivák Tamással. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye diakónusait Erdő Péter bíboros szenteli pappá június 9-én Esztergomban.

A Mozaik oldalon arról adunk hírt, hogy a Real Madrid játékosai május 27-én az Almudena székesegyházban jelképesen felajánlották a Szűzanyának a Bajnokok Ligája kupáját, amelyet a május 26-i döntőben nyert el a csapat Kijevben. Illetve beszámolunk arról, hogy immár harmincadik alkalommal hívta zenés budapesti, esti hajózásra a Táltos utcai templomba járókat és az érdeklődőket a budai Szent Kereszt-templom igazgatósága május 26-án.

* * * 

Mértékadó kulturális mellékletünkben Lőrincz Sándor veszi sorra Somogyország értékeit, ezek közül is azokat, amelyek méltók lettek az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntetésre.

A Barangoló rovatban a bonchidai kastéllyal ismerkedhetnek meg; Mészáros Ákos a budapesti Epreskert titkaiba, múltjába, jelenébe avatja be az olvasókat.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon Badacsonyba kalauzolja a madarak iránt érdeklődőket.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria