Megjelent az Új Ember május 20-i száma

Kultúra – 2018. május 18., péntek | 9:00

Az Új Ember ez évi huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon hírt adunk arról, hogy görögkatolikus szertartás keretében nyíregyházi püspökké szentelték Szocska A. Ábel bazilita szerzetest. Itt kezdődik tudósításunk a tavaszi Nagymarosi ifjúsági találkozóról, amelyen a keresztény öröm volt a téma, és pünkösdi interjút közlünk Dobszay Benedek ferences tartományfőnökkel, a magyarországi Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnökével. Innen indul tudósításunk a tizenkét éve boldoggá avatott Salkaházi Sára vértanú emléknapjának előestéjén, május 10-én Budapesten megtartott szentmiséről, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be.

A 2. oldalon folytatjuk Ferenc pápa keresztségről szóló katekézissorozatát, hírt adunk arról, hogy jóváhagyták a fiatalokról szóló püspöki szinódus dokumentumát, valamint a bécsi irgalmasrendi kórházban a Pázmáneum szervezésében május 6-án megemlékezést tartottak Mindszenty József bíboros, hercegprímás halálának 43. évfordulóján.

A 3. oldalon folytatódik Szocska A. Ábel bazilita szerzetes püspökszenteléséről szóló összefoglalónk, és tudósításunk a Salkaházi Sára vértanú emlékére Budapesten megtartott szentmiséről.

A Tanítás és lélek oldal liturgikus, biblikus, lelkiségi írásai a Szentlélekről szólnak.

Az 5. oldalon folytatódik tudósításunk a Nagymarosi ifjúsági találkozóról, és hírt adunk arról, hogy Dorogon május 12-én szentmisével, kiállítással és konferenciával emlékeztek a nyolcvan évvel ezelőtti eseményekre, amelyeket az 1938-as eucharisztikus kongresszus tiszteletére rendeztek. Az ünnepnap Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott szentmisével és elsőáldozással zárult.

Az Egyház rovatban hírt adunk arról, hogy országjárása következő állomására Veszprémbe vitték az eucharisztikus kongresszus missziós keresztjét. Erdő Péter bíboros, prímás május 12-én a budapesti Jézus Szíve templomban tartott szentmisén diakónussá szentelte Elek László jezsuita szerzetest. Kiállítás nyílt Czapik Gyula érsekről Egerben. Veszprémben május 12-én rendezték meg a hagyományos főegyházmegyei zarándoklatot. Boldog Gizella, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje ünnepi szentmiséjét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be. Templomszentelésre gyűltek össze a nagylózsiak május 13-án. A faluközösség összefogásával megújult a település temploma. Veres András püspökkel ünnepelt a nagyszámú hívősereg.

A 8. oldalon olvashatják Böjte Csaba ferences szerzetes Levél a férfiaknak című írását. Arról is hírt adunk, hogy testvérplébániák tartottak majálist Tapolcán.

A 9. oldalon közöljük pünkösdi interjúnkat Dobszay Benedek ferences tartományfőnökkel, a magyarországi Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnökével.

A 11. oldalon hírt adunk Althann Mihály Frigyes püspök tiszteletéről Vácott, és az egyházközségi munkatársak találkozójáról Egerben.

A Mozaik oldalon a Ferrero Rocher csokoládé titkáról olvashatnak, és beharangozzuk a Magyar Kurír Új Ember könyvek sorozat új kiadványát, Donatella Scaiola biblikus professzor Úti zsoltároskönyv című kötetét.

Mértékadó kulturális mellékletünk kettős interjúval indul. Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Budaörsi Passió Egyesület 2003 óta minden évben pünkösdkor rendezi meg a Kőhegyen a Budaörsi Passiót. Az ünnep alkalmából Dér Andrással, a misztériumjáték rendezőjével és Ritter Imrével, a magyarországi német nemzetiségek országgyűlési képviselőjével beszélgetett Bodnár Dániel.

Megemlékezünk Szmrecsányi Lajos egri érsekről halálának hetvenötödik évfordulóján.

Bemutatjuk a fővárosi Bibliamúzeum legújabb időszaki kiállítását, amely XX. századi mesterművekből, az első budapesti gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgatója Radnai Béla gyűjteményéből ad válogatást.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla Kései sirató címmel Warwick Thornton Veszett vidék című filmjéről, illetve annak ürügyén Ausztrália gyarmatosításának körülményeiről ír. Továbbá elolvashatjuk a Marvel-moziuniverzum legújabb részének, a Bosszúállók – Végtelen háború című filmjéről szóló kritikáját is. S még egy mozi: Paksa Balázs bemutatja a Kutyák szigete című, politikai felhangoktól sem mentes, allegórikus alkotást.

A Természetrajz rovatban pedig ezúttal a Margitsziget kora nyári madárvilágáról olvashatunk.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria