Megjelent a Praeconia liturgikus szakfolyóirat őszi száma

Kultúra – 2017. szeptember 26., kedd | 16:43

„Iszlám és keresztény liturgia” címmel jelent meg a „Praeconia” magyar liturgikus szakfolyóirat 2017. évi második száma.

Mivel az iszlám már nem valami távoli, idegen vallás, hanem itt, Európában egyre inkább gyarapodó muszlim közösség él, mindannyiunkat érdekelnek szokásaik, étkezésük, szent könyvük, a Korán, a dzsámik és mecsetek belső élete. Vajon mit tesznek odabent a muszlim hívők, van-e a keresztényhez hasonló szertartásrendszerük, liturgiájuk? A vallásközi párbeszéd nem lehet korlátozott, hanem nyitottnak kell lennie, és ez napjainkban nagy léptekkel halad előre.

A Praeconia liturgikus szakfolyóirat most megjelent száma, amely az összehasonlítást tűzte ki céljául, ezekre a kérdésekre keres válaszokat szakemberek segítségével, és olyan fogalmak is szóba kerülnek, mint keresztény és nem keresztény vallások, Izmael utódai, a muszlim liturgia, ima és ünneplés együtt.

Nemcsak a központi kérdés kap helyet a lapszámban, hanem szó esik egyéb témákról is. A Dokumentumok rovatban olvasható Ferenc pápa apostoli levele a kegyhelyekről. Az Aktualitásban a húsvéti virrasztás felkiáltásáról találunk írást. A Liturgikus élet rovatban Robert Sarah bíboros írása mellett szerepel elemzés az igeliturgia végét jelentő orációról, valamint Gerhard Müller bíboros őszinte reflexiója. Újra jelentkezik a Horror liturgicus és a Liturgikus kérdés rovat is, az újonnan megjelent könyvek szemléjében pedig kilenc mű ismertetése olvasható.

A lapot szívből ajánljuk a fiatal, liturgiát szerető, egyházi szolgálatot végző személyeknek és minden, vallások iránt érdeklődőnek is.

A folyóirat megrendelhető a praeconia@yahoo.com e-mail-címen.

Forrás: Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria