Megjelent a Vigilia februári száma

Kultúra – 2019. február 3., vasárnap | 18:00

A Vigilia ez évi második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Néhány hónapja ért véget Rómában a püspöki szinódus, amelynek témája: »Fiatalok, hit és hivatástisztázás«. A világ különböző tájairól érkezett fiatalokat megkérdezték: mi segíti hitük megélését és mi okoz számukra nehézséget; hogyan tudnák ők erősíteni az egyház életét? Velük kapcsolatban elemezték a hivatás témáját is, hiszen életének elején kell mindenkinek tisztáznia a kérdést: mi végett vagyok és mi az életem feladata? Létével mindenki meghívást kap arra, hogy a benne rejlő adottságokat kibontakoztassa: testét és szellemét, értelmi és érzelmi képességeit, egész személyiségét” – írja Hivatásunk című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A Keresztény lelkiség egykor és ma című tematikus összeállításban Zátonyi Maura: Az áldás lelkisége. Bingeni Szent Hildegárd – bencés egyháztanító – a beteljesedett élet titkáról, Várszegi Asztrik: A keresztény lelkiség gyökerei és mai hangsúlyai és Laczkó Zsuzsanna: A szemlélődő lelkiség időszerűsége című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódóan A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor fordított részleteket a tavaly októberben elhunyt Thomas Keatinggel 2017-ben készült interjúkötetből. A Mai meditációkban Mustó Péter: A lélekről című írása szerepel, az Egyház a világban rovatban pedig François-Marie Léthel: Marton Marcell kármelita lelkisége című tanulmánya. A Napjaink rovat XVI. Benedek pápa és Arie Folger bécsi főrabbi levélváltását közli.

A lap szépirodalmi részében Aczél Géza, Halmai Tamás, Oravecz Péter, Filip Tamás, Szalagyi Csilla és Mariella Mehr versei, Osztroluczky Sarolta: Az emlékezet bozótjában. Thomas Wolfe és Ottlik Géza című tanulmánya, valamint Tüskés Anna bevezetőjével egy részlet található Rab Gusztáv: Elveszett álláspontok című novellájából.

A Kritika rovatban Vörös István elemzi Bazsányi Sándor: Nádas Péter című monográfiáját, Tóth Andrea pedig Mezei Balázs: Radical Revelation című könyvéről ír. A Szemle rovatban Sándor Iván: A hetedik nap, Zoltán Gábor: Szomszéd, Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem, Rab Gusztáv: Sabaria, avagy Szent Márton köpenye, Adamik Tamás: Carmina Rustica, Basile Cole OP – Paul Conner OP: Teljes kereszténység, Jürgen Mettepenningen: Nouvelle théologie – Új teológia, Szabó Ferenc SJ: Világító emberek – időszerű művek és a Gyöngyösi István levelei és iratai című kiadványokról olvashatunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria