Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2020. január 5., vasárnap | 15:01

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az otthontalanság jótéteményei című vezércikkében Görföl Tibor főszerkesztő a közelmúltban elhunyt neves teológusról, Johann Baptist Metzről megemlékezve írja: „Metz volt az utolsó olyan gondolkodó, akinek a hangja annak ellenére is hallható volt a nyilvános szférában, hogy tisztán teológiai szempontok vezérelték (akik készek az alkukra e téren, mindig számíthatnak figyelemre) és nem töltött be magas egyházi funkciót. Az európai keresztények politikai otthontalanságára különleges válasza volt a német teológusnak: politikumról beszélt, a kereszténység nyilvános és társadalmi jelentőségéről, arról az ajánlatról, amelyet földrészünk keresztényeinek nem szabad kivonniuk európai jelenlétük szférájából.”

A katolikus egyház Afrikában című tematikus összeállításban Tarrósy István: Vallások, lélekfelfogások és társadalmi változások Afrikában, Agbonkhianmeghe E. Orobator: A vallások versengése Afrikában és Görföl Tibor: Létezik-e afrikai teológia? című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban közölt interjú Antoine Kambanda kigali érsekkel, az Egyház a világban Martos Levente Balázs: Bibliaolvasás Afrikában, a Napjaink rovatban pedig Maximilian F. Musindai: Missziós bencés szerzetesek Egyiptomban. A sokféleség kihívása és Cs. Nagy Márta: Pillanatképek Egyiptomból című írása.

A folyóirat szépirodalmi részében Takáts József: A forma: maga az üzenet. John M. Coetzee: A bölcsésztudományok Afrikában és Gyuris Kata: Változatok a szabadságra. Chimamanda Ngozi Adichie munkásságáról című tanulmánya mellett Jánoki-Kis Viktória novellája, Báthori Csaba, Halmai Tamás és Sopsits Árpád versei szerepelnek.

A Mai meditációk rovatban Beer Miklós: Magtaláltam a helyemet című írása olvasható, a Kritika rovatban pedig Szénási Zoltán ismerteti a Szedő Dénes Összes művei II. Versek, énekek, prózai írások, levelek, róla szóló visszaemlékezések című könyvet.

A Szemle rovatban Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak. Hogyan találtam meg Istent a ruandai népirtás viharában, Francis X. Clooney: Tanulhatnak-e egymástól a vallások?, Halmai Tamás: Terapion életei. Versek és Lackfi János: Minden napra egy sztori. Egypercesek egy évadra című könyvéről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria