Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2018. január 7., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Szia! 2018. Szinódus a fiatalokért” című, a püspöki kar ifjúsági bizottságának a magyar katolikus egyház honlapján novemberben megjelent felhívása megszólítását időző vezércikkében Lukács László főszerkesztő az idei püspöki szinódusról, illetve annak előkészületeiről ír, amelynek témája: „Fiatalok, hit, hivatástisztázás”, és emlékeztet: „tavaly nyáron részletes online kérdőívet bocsátottak ki több nyelven, arra kérve a fiatalokat szerte a világon, hogy minél többen közvetlenül is válaszoljanak a kérdésekre. Ez a kérdőív jelent meg magyarul a címben jelzett módon.”

Az Áldozat – Eucharisztia című tematikus összeállításban három tanulmány szerepel: Görföl Tibor: Jézus áldozata; Robert Spaemann: Megjegyzések az áldozat fogalmáról és Deák Viktória Hedvig: A megváltás szentsége: az Eucharisztia mint áldozat.

Az Egyház a világban rovatban Varga Szabolcs veszi számba a Reformáció Emlékév eredményeit a magyar egyháztörténet-írás szempontjából.

A lap szépirodalmi részében Iancu Laura, Demény Péter, Acsai Roland, Fecske Csaba és Juhász Anikó verseit, Bazsányi Sándor: „Szóljunk a politikáról, szóljunk a szerelemről” című, Nádas Péter értekező prózájáról írt tanulmányát, Kun Árpád regényrészletét és Ferdinandy György novelláját, valamint Szénási Zoltán Vasadi Péterről szóló nekrológját olvashatjuk.

A Vigilia beszélgetése rovatba Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészekkel készített exkluzív interjút Vörös István.

A Kritika rovatban Harkai Vass Éva elemzi Balla Zsófia: Más ünnepek című verseskötetét, a Szemle rovatban pedig Iancu Laura: Éjszaka a gyermek. Versek, litánia; Zalán Tibor: B2-páholy. Tűnődések a belső oldalon; Sárközi Mátyás: „Mi erősebb: a dal vagy az orkán?” Sárközi György életpályája és Joseph-Marie Verlinde: A tiltott tapasztalat. Az asramtól a monostorig című könyvéről olvashatunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria