Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2019. január 6., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„VI. Pál pápa január 1-jét a Béke világnapjává nyilvánította, s ebből az alkalomból »üzenetben« fordult az egész világhoz. Példáját követték utódai is, így mára ötven pápai üzenet elemzi a béke teológiájának egyes kérdéseit. Ezek a nyilatkozatok csatlakoznak az ENSZ törekvéseihez, amelynek – II. János Pál szerint – »egyre inkább erkölcsi centrummá kell válnia, ahol minden nemzet otthon érezheti magát, és ahol kialakulhat a lét iránti közös tisztelet, azaz a nemzetek családja«. Még egy lépéssel tovább ment, amikor »a szeretet civilizációját« sürgette (…). Mára egyetlen globális faluvá vált az emberiség, egyetlen közös otthonnal, amelyben országok és kontinensek összezárva, egymásra utalva élnek. A testvériesség, a szolidaritás, az egyetemes közjó tiszteletben tartása, a Föld megóvása mindenkire érvényes kötelesség” – írja Az emberi család című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A kereszténység Ázsiában című tematikus összeállításban Peter Neuner: Az egyházak helyzete Kínában. Földalatti mozgalmak és „vallási láz” között, Wilhelm Zoltán – Zagyi Nándor: Kereszténység és vallásszabadság Indiában és Szakos Veronika Lilla: A mártírok országa. A kereszténység története a Koreai-félszigeten című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik még az Egyház a világban rovatban Patsch Ferenc: Három pápa Kína-politikája: II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc, a Mai meditációkban pedig Ruth Pfau: Őrült szeretettel című írása. A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített interjút Klaus von Stosch teológussal, akinek magyarul 2018-ban jelent meg Az iszlám mint kihívás. Keresztény megközelítések című könyve.

A lap szépirodalmi részében Vörös István, Visky András, Tomaji Attila és Miklya Zsolt versei, Bene Zoltán novellája és Wölfinger Kitti: Kortárs teopoétikák. Balla Zsófia és Visky András verseiről című tanulmánya szerepel.

A Kritika rovatban Kocsis Imre elemzi Peter Stuhlmacher: Az Újszövetség bibliai teológiája című könyvét. A Szemle rovatban Tom Wright: Az én evangéliumom szerint, Faragó Laura: A magyar népballada és a Biblia, Oravecz Imre: Ókontri – A rög gyermekei III., Ferdinandy György: Vadnyugati origó, Karl Ove Knausgård: Szerelem – Harcom 2., Szofija Andruhovics: Felix Austria, Versegi Beáta-Mária: Kapcsolatteremtő spiritualitás és A filológiai megismerésről. Peter Szondi válogatott írásai című kiadványokról olvashatunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria