Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2021. július 4., vasárnap | 17:58

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az éjszaka tapasztalata című tematikus összeállítás élén Charles Péguy: A második erény misztériumának csarnoka című költeményének éjszakáról szóló részletét, majd Martos Levente Balázs: „A világosság a sötétségben világít”. Az éjszaka Jézus tanításában és küldetésében, Görföl Tibor: Felemelkedés a sötétségbe. Keresztes Szent János és a harmadik éjszaka és Pavlovits Tamás: Pascal és a lélek sötét éjszakája című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik a Szép/Írás rovatban Báthori Csaba: Örvény, éjszaka, hajnal című esszéje, a Mai meditációkban Fehérváry Jákó: Az éjszaka imádsága és az Egyház a világban rovatban Szőke Péter: Éjszaka, másképp című írása. A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített beszélgetést Paul Gabor jezsuita csillagásszal, a Vatikáni Csillagvizsgáló tucsoni (Arizona állam) kutatóintézetének igazgatóhelyettesével.

A folyóirat szépirodalmi részében Tóth Csilla, Halmai Tamás, Fátyol Zoltán, Tóth László, Győri László, Mohai V. Lajos, Keresztesi József és Oláh András versei mellett Visky András: Nem hős, mától nem című regényrészlete és András Tamara esszéje szerepel: A rejtett létige kimondhatatlansága. Közelítések Beney Zsuzsa Möbius-szalag című kötetéhez.

A Kritika rovatban Mekis D. János elemzi Szilasi László: Kései házasság című regényét, a Szemle rovatban pedig Simon Róbert: Vallás, vallástudomány, vallástudósok, Nicolas Senèze: Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát?, Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis, Báthori Csaba – Füleki Gábor: Szó szerint minden és Szálinger Balázs: Al-dunai álom című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria