Megjelent a Vigilia júniusi száma

Kultúra – 2018. június 10., vasárnap | 15:50

A Vigilia ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Új keleti nyitás? című vezércikkében Lukács László főszerkesztő a kínai katolikusok helyzetéről ír. A Vatikánnal történt kínai diplomáciai kapcsolatok 1951-es megszakítása után alapított Kínai Katolikus Hazafias Szövetség „Róma püspökétől elszakadva autonóm kínai egyházat hozott létre. A katolikusok azóta két közösségre szakadva élnek: a Szövetség püspökeit a pekingi kormány nevezi ki; szentelésük illegitim, de érvényes. A Rómához hű, »földalatti egyház« püspökeit a pápa nevezi ki, de működésüket a kormány tiltja. (…) Róma évek óta hiába törekszik a kapcsolatok rendezésére. Az elmúlt hetekben azonban felgyorsultak az események. A tervezett kompromisszum szerint a Szentszék két pápahű »földalatti« püspököt nyugalomba küldene, és helyettük két, illegitim módon szentelt »hazafias« püspököt a pápa kinevezne megyéspüspöknek. Ez lehetne a közeledés első lépése a két csoport között, amelyet további kölcsönös elismerések követhetnének. (…) A tárgyalások híre óriási felzúdulást váltott ki. Zen bíboros, hongkongi nyugalmazott érsek, aki személyesen utazott el Rómába, hogy a pápával találkozzon, egyenesen az »egyház kiárusításának« nevezte a lépést. (…) sajtóhírek szerint Ferenc pápa azt mondta neki: közelről figyeli az eseményeket, »semmiképpen sem akar egy újabb Mindszenty-ügyet«.”

A Magány és közösség című tematikus összeállításban Zátonyi Maura: Otthon lenni Istenben. A magány és a közösség monasztikus viszonya, valamint Baán Izsák: A monasztikus élet Európában avagy a fuga mundi vonzása és kihívása egy menekülő világban című tanulmányát olvashatjuk. A Mai meditációk rovatban Jeges Valéria Mirjam: „Neved, mint kiöntött olaj”. A Jézus-imáról, az Egyház a világban rovatban pedig Mezei Balázs: Hit, értelem, gondolkodás című írása szerepel. A Vigilia beszélgetése rovatba Bodnár Dániel készített interjút Olasz Ferenccel.

A lap szépirodalmi részében Győrffy Ákos: A magányról című esszéje, Czigány György, Fecske Csaba, Marno János és Turczi István versei, Liszkai Tamás: Nyilvános magány. A performer mint szubjektum és Hajnády Zoltán: Lev Tolsztoj poétikai fordulata – a mimézistől az epifániáig című tanulmánya olvashatók.

A Kritika rovatban Hankovszky Tamás elemzi Kurt Flasch: Miért nem vagyok keresztény? című könyvét, míg a Szemle rovatban Adamik Tamás: Latin irodalom a Karoling-korban (8–9. század) – A keresztény Európa megerősödése; Tarján Tamás: Éltesse megírt Istene. Írások költőkről; Fecske Csaba: Kiűzetés. Válogatott és új versek; Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek; Dom Samuel: Mint emésztő tűz. Egy szerzetes gondolatai az irgalmasság gyakorlatáról, továbbá a Domonkos szentek és szent helyek és A könyvkiadó egri Líceum. Történet és kiadványjegyzék I–II. című könyvekről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria