Megjelent a Vigilia novemberi száma

Kultúra – 2020. november 1., vasárnap | 15:37

A Vigilia ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A klasszikusok annyiban mindenképpen furcsa szerzetek, hogy bár hatalmas tiszteletnek örvendenek, tiszteletük mintha megkövetelné a nagyfokú távolságtartást, amely olyan hatalmassá is válhat, hogy áthidalhatatlan lesz: a klasszikusok többnyire azok a művek, amelyeket a legtöbben egyáltalán nem vesznek kézbe. Pedig azt az erőfeszítést, amelyet tanulmányozásuk kíván, kétszeresen is meghálálják. A klasszikusokat olvasva mindenkinek abban a meglepő tapasztalatban lehet része, hogy nagyobb mértékű esztétikai élvezetre képes, mint amilyet feltételezni mert magáról, ráadásul befektetett energiája azonnal megtérül, hiszen a klasszikusok nyomban újraolvasásuk iránt keltenek igényt: egyszerűen erőt adnak ahhoz, hogy ismét a meghódításukra vállalkozzunk” – írja Görföl Tibor főszerkesztő Klasszikusok című vezércikkében.

A Száz éve született Paul Celan című tematikus összeállításban a költő 1958-ban, Bréma szabad Hanza-város Irodalmi Díjának átvételekor mondott beszédét, Vörös István: Világátértelmezések sokasága. Az árnyékvers Paul Celannál, Bartók Imre: „A bort két pohárból iszom…” Celan és Hölderlin, Bognár Zsuzsa: „Állni, a stigma árnyékában”. Celan-hatások a német irodalomban és Kiss Noémi: Egy házasság csontjain. Paul Celan versei és Gisèle Celan karcolatai című tanulmányát olvashatjuk. A Dokumentum rovat válogatást közöl Celan levelezéséből, A Vigilia beszélgetése rovatba pedig Görföl Tibor készített interjút a költőről Jan-Heiner Tückkel. A Kritika rovatban Mártonffy Marcell elemzi a Voltak éjszakák című, Celan románul írt korai verseit tartalmazó kötetet. A Szép/Írás rovatban Celan néhány verse szerepel Simon Balázs, a fiatalon elhunyt költő fordításában, akiről Vörös István emlékezik meg, és Győrffy Ákos Celanról szóló esszéje.

A folyóirat szépirodalmi részében Báthori Csaba, Mohai V. Lajos és Tatár Sándor versei, Halmai Tamás: Pirkadó poétika. Takáts Gyula Csu és Drangalag című kötetének újraolvasása című esszéje, valamint Pilinszky János néhány eddig kiadatlan prózai írása és verse olvasható még. A Mai meditációk rovat Tóth Sára: Kegyetlen hajnal. Meditáció Visky András Nem élt idő című verse alapján, az Egyház a világban Gérecz Imre: Ami megosztható, és aki Oszthatatlan. A lelki áldozásról című írását közli.

A Szemle rovatban Báthori Csaba: Se feledés, se álom; A hosszú táv, Halmai Tamás: Jézus öregkora. Válogatott és új versek, Barnás Ferenc: Életünk végéig, Borbély Gábor: A lehetetlen másolatai. A vallásfilozófia alapjai és Barna Gábor: Árpád-házi Szent Margit. Tanulmányok a szent 20. századi tiszteletéről című kiadványokról találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria