Megjelent a Vigilia szeptemberi száma

Kultúra – 2017. szeptember 10., vasárnap | 16:16

A Vigilia ez évi kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A történelemben először, különböző vallású és hitű emberek voltak együtt velem Assisi szent helyén azért, hogy közösen kérjék a béke ajándékát az egész világ számára” – idézi Lukács László főszerkesztő Assisi szelleme című vezércikkében az 1986-os vallásközi találkozót megszervező II. János Pál pápát, majd így zárja írását: „Él-e Assisi szelleme (…)? Egyelőre alig látszik nyoma. A legkülönbözőbb térségekben lobban fel a gyűlölet és az ellenségeskedés, egyesek és népek, csoportok és csoportosulások között, és ettől nem tudja magát távol tartani a Nyugat sem. Még fájdalmasabb, ha mindezt etnikai vagy éppen vallási fanatizmus indítja el. Elkülönülésre nincs többé lehetőség: Assisi szelleme hív minden embert, de különösen a vallások követőit.”

A Kereszténység és iszlám című tematikus összeállítás három tanulmányt foglal magába: Jean Jacques Pérennès: Az iszlám és a kereszténység kapcsolata a II. Vatikáni zsinat fényében és a jelenlegi valóság; Varsányi Orsolya: Iszlám és kereszténység a mai Közel-Keleten; Speidl Bianka: Az EU-kompatibilis iszlamizmus utópiája. A témához kapcsolódóan a Vigilia beszélgetése rovatban Simon Róbert orientalistával olvashatunk beszélgetést, a Kritika rovatban Jany János elemzi Simon Róbert: Politika az iszlámban, Mércz András pedig Joachim Gnilka: Biblia és Korán, valamint Dobos Károly Dániel: Jézus alakja a Koránban című könyvét.

A lap szépirodalmi részében Pomogáts Béla: Dsida Jenő „magyar zsoltára” című tanulmánya mellett Áfra János, Vörös István, Markó Béla, Géczi János, Tompa Zsófia és Mohai V. Lajos versei, továbbá Térey János, Dobai Lili és Thierry Loisel prózája olvasható. A Kritika rovatban szerepel még Zoltán Gábor elemzése Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról, a Szemle rovatban pedig többek között Czigány György: A nyár feltámadása, Patrick Modiano: Felejtett álom, Kamel Daoud: Új ​vizsgálat a Meursault-ügyben és a Szent Charbel, a teljesség zarándoka című könyvekről olvashatunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria