Megújul a budapesti bolgár ortodox templom

Kultúra – 2020. február 12., szerda | 10:53

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára február 10-én Antonij és Szerafim bolgár ortodox metropolitákkal, valamint a hazai bolgár nemzetiség vezetőivel találkozott Budapesten.

Az államtitkár bejelentette: a magyar kormány 24,5 millió forinttal támogatja a ferencvárosi bolgár ortodox templomot a Vágóhíd utcában. A támogatásból megújul a homlokzat és a templomkert, valamint dombormű készül a templom egykori papja, Borisz vértanú tiszteletére.

Antonij, a Bolgár Ortodox Egyház nyugat- és közép-európai metropolitája köszönetet mondott a magyar kormány sokrétű támogatásáért, amellyel a budapesti bolgár templomot és az országban élő bolgár nemzetiséget segíti. A metropolita hangsúlyozta, hogy nemzeteink jövője szempontjából kulcskérdés a fiatalok nevelése, segítésük a jó és a rossz közötti különbség felismerésében.

Soltész Miklós az egyházi közösségek szerepét kiemelve elmondta, hogy a Magyarországon működő egyházak mindegyike számára fontos az ifjúság megszólítása, lelkipásztori munkájukat a kormány lehetőségeihez mérten segíti.

A magyarországi látogatáson tartózkodó Szerafim nevrokopi metropolita hangsúlyozta: pozitív élményekkel gazdagodott hazánkban, amelyet elődje, Borisz metropolita szenttéavatási ügye, az életével kapcsolatos dokumentumok tanulmányozása céljából keresett fel. Szerafim elmondta:

a későbbi vértanú 1914-től a budapesti bolgár közösség papja volt, tanított a bolgár iskolában, majd hazatérve püspökké választották, később a kommunista diktatúra végeztette ki.

A nevrokopi metropolita bemutatta dél-bulgáriai egyházmegyéje helyzetét, amelyben a lakosság 25-30 százaléka muszlim vallású (Bulgária népességének mintegy 12 százaléka muszlim, javarészt török – a szerk.), akik új iskolákat és imahelyeket hoznak létre. A keresztény identitás megőrzéséhez elengedhetetlen a keresztény nevelés és értékeink továbbadása – hívta fel a figyelmet.

Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke tájékoztatást adott a hazai bolgár nemzetiség életét érintő aktualitásokról, kiemelve a budapesti Bolgár Művelődési Ház felújítását, ami a végéhez közeledik.

Forrás: OS.mti.hu

Fotó: Ortodox Szemle

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria