Megújulnak a budapesti jezsuita gyűjtemény barokk festményei

Kultúra – 2020. március 10., kedd | 14:38

Szabó Zsófia Lilla, a művészeti gyűjtemény kurátora mutatja be a jezsuita levéltár weboldalán a most restaurált műkincseket.

2019–20-ban folytatódott a jezsuiták budapesti művészeti gyűjteményében található értékes barokk festmények restaurálása. Horváth Mátyás festő-restaurátor alapos munkájának köszönhetően két 18. századi műtárgy nyerte vissza eredeti fényét.

A jezsuita generálisokat ábrázoló barokk portrésorozatból Everard Mercurian arcképe újult meg, aki 1573. április 23-tól 1580. augusztus 1-jén bekövetkezett haláláig volt a Jézus Társasága negyedik általános rendfőnöke. Fiatalon Fáber Péter jezsuitát választotta lelkiatyjának, majd 1547-ben Párizsban elvégezte a harmincnapos lelkigyakorlatot. 1548-ban felvételt nyert a társaságba. Az alsónémet és a holland rendtartomány főnökeként hat rendházat alapított, felismerve azok jelentős szerepét a reformáció elleni küzdelemben. Kormányzása idején számos missziót indított Dél-Amerikába, valamint Kelet-Ázsiába.

Szintén megújult a Madonnát a Gyermekkel ábrázoló barokk kép, mely 2008-ban különleges ajándékozás útján került a rend birtokába. A kis méretű, ovális kerettel rendelkező festményt ifjabb Schmidthauer Lajos és édesanyja, Schmidthauer Lajosné adományozta a jezsuita rendnek, Schmidthauer Lajos orgonaművész és zeneszerző (1886–1956) örököseiként.

Schmidthauer Lajos „fiatalkorában egész életre szóló irányítást kapott” a jezsuitáktól, és „mindig nagy szeretettel emlékezett ifjúságának erre az időszakára”. Az orgonaművész a Zeneakadémia és a Nemzeti Zenede tanára volt, hangversenyeket adott szerte Európában; mindemellett orgonatervezéssel is foglalkozott.

Forrás és fotó: Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria