Megújult az egyháztörténeti kiállítás a kisdorogi plébánián

Kultúra – 2022. szeptember 1., csütörtök | 14:36

A Kisdorogért Egyesület 2009-ben, a Szent Lőrinc-templom felszentelésének 200. évfordulójára állította össze a Szent Lőrinc egyháztörténeti kiállítást, amely pályázati támogatásnak köszönhetően most megújulhatott. Megnyitóját augusztus 28-án tartották, az egyesület létrejöttének tizenötödik évfordulójához kapcsolódva. A tárlatot Felföldi László pécsi megyéspüspök nyitotta meg.

A megnyitón részt vett Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke; Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Kisdorog díszpolgára; Klein Mihály polgármester; Márton Antal jegyző; valamint Beke József, Magyarország innsbrucki főkonzulja is, aki maga is kisdorogi származású. A rendezvény műsorvezetője Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója volt.

Nier János, a Kisdorogért Egyesület elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, régóta vártak már egy olyan szép és felemelő eseményre, mint ez, amely egyesíti a falu lakóit, barátait, támogatóit, időseket, fiatalokat. „Sokan járultak hozzá az ünnepséghez és a kiállításhoz, személyes emlékeiket, tárgyaikat adományozták e nemes célra, amit ezúton is hálásan köszönök” – mondta az egyesület elnöke.

Beke József konzul örömmel jött haza az eseményre; innen származik, és a mai napig itt van az állandó lakcíme is. Beszédében elmondta, ugyan hosszú utat járt be az iskolától a konzulátusig, de a gyökerei innen erednek. „Itt tanultam meg a helyi székely és német emberektől, mi a szorgalom, a kitartás, a becsület és mindenekelőtt a hit – mondta. – A hit Istenben, önmagunkban és a közösség erejében.”

Pánczél Károly felidézte, milyen történelmi események kapcsán kerültek ide és a környékre a különböző nemzetekhez tartozó emberek, családok, kiket milyen okok miatt telepítettek ide-oda szerte Európában. Beszélt arról is, hogy az állam legfontosabb feladata a nemzet megtartása, államhatáron belül és kívül is. „Fontos egy olyan rendszert kiépíteni, amely elősegíti a nemzet megmaradását – tette hozzá. – Továbbá fontos feladat, hogy gondoskodjunk a Magyarországon élő nemzetiségekről, hiszen együtt építettük ezt az országot.”

A kiállítást Felföldi László pécsi megyéspüspök nyitotta meg, aki beszédében hálát adott ezért az összetartó közösségért és a kincsekért, melyeket a helyiek megőriztek.

Egy fa a viharra a gyökerében válaszol. Így tettek az emberek a történelem folyamán is – mondta a püspök. – A falu, a családok, az emberek, az őseink a történelem viharára a hitükbe, emberi méltóságukba, törekvésükbe kapaszkodva válaszoltak, így életükben gyönyörű gyümölcsök teremtek. Ilyen gyümölcs ez a kiállítás is.

Az ünnepségen közreműködött a Szekszárdi Gitárkvartett, a Kisdorogi Székely Népdalkör, a Kisdorog-Teveli Wiesental Német Kórus és Salamon László.

A Kisdorogért Egyesület 2007-ben, tizenöt éve alakult, és a kezdetektől fogva egyházi, valamint vallási programokat szervez. Állandó találkozóhelyük, rendezvényeik helyszíne a plébánia épülete volt, később hivatalosan is ez lett az egyesület székhelye. Nier János elnök elmondta, szerveztek már kiállításokat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket, koncerteket, gasztronómiai eseményeket nemcsak Kisdorogon, hanem a környező településeken, Budapesten és Erdélyben is. Ápolják a németek, a bukovinai székelyek és a felvidéki magyarok örökségét.

Pályázati forrásoknak köszönhetően a kisdorogi plébánia teljesen megújult, és szintén pályázaton nyert anyagi támogatásnak köszönhetően megújulhatott a Szent Lőrinc Egyháztörténeti Kiállítás is.

Az egyesület elnöke hozzátette: „A kiállítás maga kettős céllal jött létre. Az idelátogatóknak szeretnénk betekintést adni ennek a színes, gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező falunak az életébe. Másrészt pedig a helyiek számára kívánunk fogódzót nyújtani, amihez időnként visszatérhetnek, ahol megtalálhatják múltjuk csodálatos emlékeit. Ezen keresztül tudnak a jelenhez kapcsolódni. Hiszen a gazdag múltról, a színes vallási életről rengeteg fénykép, tárgyi emlék tanúskodik, melyeket a falubeliek adományoztak a kiállítás létrejöttéért.”

Forrás: Teol.hu; Pécsi Egyházmegye

Fotó: Makovics Kornél /Teol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria