Megújult a miskolci Akropolisz Szabadtéri Színpad

Kultúra – 2022. június 21., kedd | 9:41

A megújult Akropolisz Szabadtéri Színpadot ünnepélyes keretek között adták át június 14-én, abban a reményben, hogy a jövőben minél több szórakozni vágyónak nyújthat színvonalas kikapcsolódási lehetőséget.

A Miskolci Egyházmegye és a város együttműködésében megvalósult beruházással az új szezonban már korszerű körülmények várják a nézőket Miskolc legnagyobb szabadtéri színpadán, amely komplex művelődést, tanulást, szórakozást, kulturális kikapcsolódást segítő színtere az egyházmegyének és Miskolc városának.

Az ünnepségen magas rangú egyházi és állami vezetők is jelen voltak.

A rendezvény a színpad megszentelésével kezdődött, melyet Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrált.

Ezt követően köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A nemzeti színű szalag átvágásában Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Makkai László diákotthon-igazgató is részt vett. Végül a komáromi MagyaRock Dalszínház gálaműsorával hivatalosan is megkezdődött a nyári színházi előadások időszaka.

A színpadot a Miskolci Egyházmegye fenntartásában a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon üzemelteti, amely már a ’80-as évektől helyt adott a nyári színházi előadásoknak. A közel 30 év alatt azonban jelentősen amortizálódott a terület, elkorhadt a színpad, elavult a világítástechnikája, és az öltözők állapotán is meglátszott a három évtized.

A diákotthon már évek óta tervezte a színpad korszerűsítését, melyhez végül 2020-ban és 2021-ben állami támogatást is kapott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága által megítélt EMT-E-20-0019 és EMT-E-21-0095 számú egyedi támogatásának köszönhetően megtörtént az öltözők és vizesblokkok energetikai korszerűsítése és teljes berendezésének cseréje, a vizesblokkok felújítása, a színpad motorikus fedése, a telekhatár elkerítése, a lépcső és a parkolószint teljes burkolatcseréje, világításának korszerűsítése, kandeláberek és utcafronti kerítéselemek cseréje és automatizálása, illetve az Akropolisz óriásbetűk telepítése. A diákotthon földszintjén kulturális irodát alakítottak ki, melynek célja a színpadon megvalósuló programok és események háttérmunkálatainak szervezése.

Az egyedi támogatás terhére történő beruházással párhuzamosan a Miskolc Város Önkormányzata és a Miskolci Egyházmegye konzorciumában megvalósított miskolctapolcai fejlesztési projekt Akropoliszra vonatkozó részének munkálatai is befejeződtek. Akadálymentesítették a színpadhoz való feljutást és a mosdóhasználatot. Térburkolatot kapott a teljes lelátótér, a padok helyett kényelmes székeket telepítettek. Nagyobb lett a színpad, és korszerűsítették a világítást is.

A város, az egyházmegye és a diákotthon együttműködése által teljesen új arculatot kapott az Akropolisz, mely most már méltó a hírnevéhez, és alkalmassá vált a magasabb technikai igényű előadások megtartására is.

Az Akropolisz programjairól többek között ITT tájékozódhatnak.

Szöveg és fotók: Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria