Bemutatták Michael Hesemann Fatima titkai című könyvét Veszprémben

Kultúra – 2017. szeptember 23., szombat | 17:40

Michael Hesemann „Fatima titkai” című könyvének bemutatóját tartották szeptember 20-án a veszprémi Szaléziánumban. A könyvbemutató egyben a Szent Mihály ünnepére felkészítő kilenced nyitóprogramja volt. A bemutatón Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a vendégeket.

Azért különösen jó kezdet, hogy a kilenced első estéjén az angyalok királynéjáról hallunk, mivel jól tudjuk, a Szűzanya-jelenéseknél Szent Mihály is többször feltűnt – hangsúlyozta Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a bazilika plébánosa, aki ismertette Szent Mihály ünnepének jelentőségét, a lelki felkészülés programját, amely szeptember 29-én Szent Mihály főangyal szobrának megáldásával tetőzik.

Ezután Márfi Gyula érsek köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, nehéz szavakba foglalni a jelenéseket, ám minden kétséget kizáróan nagy dolgok történtek a portugáliai Fatimában, ahol Szűz Mária 1917. május 13-án, majd öt további alkalommal megjelent három pásztorgyermeknek, Ferencnek, Lúciának és Jácintának, akikre három, a huszadik század történelmét is érintő titkot bízott.

A természetfeletti élményeket, halálközeli élményeket nehéz elmondani. Egy vak embernek nem tudom elmondani a virágos rétet, amit látok, csak sejtetni tudom vele. Ilyen „vak” emberek vagyunk mi is a látnokokkal szemben. A kötet egy olyan író munkája, aki először is hívő ember, másodszor pedig tudományos szakszerűséggel, alapossággal ír – hangsúlyozta a főpásztor.

A Mária-jelenések centenáriumát ünnepelve különösen időszerű volt, hogy Michael Hesemann német történész, újságíró Fatima titkai című könyve megjelenjen, s hogy az összefoglaló jellegű mű magyar nyelven is elérhetővé váljon. Hesemann más könyve is jelent már meg a Magyar Nyugat Kiadó gondozásában – mondta el Gyurácz Ferenc, a kiadó vezetője.

Perger Gyula püspöki referens, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója, akinek kezdeményezésére megjelent a könyv, gondolatsorát három dátummal kezdte: 1517-ben Luther Márton azt mondta: „kell az Isten, kell a Jézus Krisztus, de nem kell az Egyház”. Pontosan 200 év múlva, 1717-ben megalakult az első szabadkőműves páholy, ahol azt mondták: „kell az Isten, de nem kell a Jézus Krisztus, nem kell az Egyház”. Pontosan 200 év múlva 1917-ben Oroszországban összeült az első ateista kongresszus, ahol kijelentették, hogy „nem kell az Isten, nem kell a Jézus Krisztus és nem kell az Egyház”. És mit csinált Isten 1917-ben? Nem ölbe tett kézzel hallgatta, hogy nem kell Isten, Jézus, Egyház, hanem elküldte az ő legszentebb anyját. 1917. május 13-án megnyílt az ég Fatimában, s a Szent Szűz hat egymást követő alkalommal megjelent három pásztorgyermeknek.

A püspöki referens, aki a könyv szakmai rektora és a magyar vonatkozásokkal teli utószónak szerzője is egyben, végezetül köszönetét fejezte ki a kiadónak, majd Laki Ferencnek, aki plébániája híve és a könyv fordítója.

A fordító a könyvben illusztrációként megjelent képek levetítésével hozta közelebb a megjelent hallgatósághoz Fatima üzenetét. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a jelenések, hanem ezek történelmi háttere is kidolgozásra került a könyvben. A kis látnokgyermekek, Jácinta, Ferenc és Lúcia életútjának bemutatása, valamint a titkok, különösen a 2000-ben feltárt harmadik titok történetét is megismertette az előadó a résztvevőkkel.

Fatima profetikus küldetése, ahogy XVI. Benedek pápa fogalmazott, nem ért még véget, ezért a fordító is a 2017. május 13-án a szíriai Aleppóban történt, reményt sugárzó esemény üzenetével zárta gondolatait: felajánlották a Fatimából kapott Szűzanya-szobor jelenlétében a várost a Fatimai Boldogságos Szűz Máriának – „Tudassátok az egész világgal, hogy a gonosz nem győzedelmeskedhet, állhatatosságunk és reményünk le fogja győzni a gonoszt!”

A könyvbemutató után alkalom nyílt személyes beszélgetésre és dedikálásra is.

A kötet megvásárolható a Szaléziánum könyvesboltjában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria