Mindszenty bíboros könyvét vitték színre a szombathelyi premontrei gimnáziumban

Kultúra – 2018. október 30., kedd | 15:19

Különleges ünnepi megemlékezést tartottak október 24-én, szerdán a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az iskola dísztermében összegyűlt diákközönség előtt bemutatták Mindszenty József Az édesanya című könyvének színpadi adaptációját, melyet Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, teológiai tanár vitt színre barátaival, munkatársaival, főiskolai hallgatóival és a premontrei diákokkal együtt.

A bíboros alakjának felelevenítése különösen is aktuális a premontrei közösség számára, hiszen Mindszenty József 1903 és 1911 között éppen ebben a gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait.


A színdarab a bíboros életéről szól, de nem követi teljességében a főhős sorsát, sokkal inkább az édesanyjával való kapcsolatát állítja középpontba. Ennek a kapcsolatnak voltak örvendetes, de fájdalmakkal, szenvedésekkel teli időszakai is. Az előadásban megelevenedett a boldog, idilli gyermekkor, a középiskolás tanulmányok időszaka, a papi pályán való felemelkedés, és természetesen megjelentek benne a börtönévek, az 1956-os forradalom és a kiszabadulás eseményei is.


A dráma egy asszony életét mutatta be, aki sokat örvendett, de sokat szenvedett is fiának sorsa miatt. A darab egyik különlegessége, hogy az idős bíboros szerepében a hetvennyolc éves Őri Mátét láthatta a közönség, aki megdöbbentően hasonlít a hercegprímásra, a színpadon pedig szemmel láthatóan átélte az általa alakított bíboros sorsát.

Szöveg: Hancz Gábor Tamás OPraem / Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria