Mosolyán átsütött az örök derű – Szük Ödön fotóriporter munkáiból nyílt kiállítás Győrben

Kultúra – 2021. június 8., kedd | 20:06

Szük Ödön fotóriporter születésének 80. évfordulója alkalmából nyílt emlékkiállítás a győri Szent László Látogatóközpont Triangulum Galériájában június 2-án.

A fotóriporter emlékezetes képeit bemutató tárlaton Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának vezetője, Kálmán Imre püspöki irodaigazgató, valamint Pió Márta, szerkesztő-riporter, egykori kolléga és barát köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállítást Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere nyitotta meg.

„Egy kiállítás mindig tisztelgés az ember, tisztelgés az alkotó előtt” – mutatott rá Cseh Sándor köszöntőjében. A Teremtő küldetést ad minden embernek, mely során eredményeket érünk el, és szerencsés emberek vagyunk mi, akik Szük Ödön eredményeit napról-napra láthattuk és ő megörökítette életünket.

„Szük Ödön Győr város ikonja, egyénisége volt” – fogalmazott Cseh Sándor. A Teremtő tegnap Ödön egyik legjobban szeretett családtagját is magához szólította. Ezen kiállítás tisztelgés apa és fia előtt, akik az égből tekintenek le ránk.

Kálmán Imre püspöki irodaigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy ugyan szomorúan, de ünnepélyes keretek között emlékezünk a híres fotóriporterre és tegnap elhunyt fiára, Szük Norbert festőművészre.

Ha imádságban emlékezünk meg elhunyt testvéreinkről, akkor az a lélek halhatatlanságának és a feltámadás hitének ünnepélyes kifejezése

– mondta el a püspöki irodaigazgató.

Szük Ödön életművéből Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent László Látogatóközpont közösen válogatott fotókat, bemutatva Győr sokszínűségét, az itt lakó embereket a kiállítás látogatóinak. Kálmán Imre köszöntőjében megemlítette, hogy kispapként több egyházi esemény alkalmával találkozott a fotóművésszel, aki mindig tisztelettel és odaadással fordult az egyházi és kulturális programok felé.

Dézsi Csaba András polgármester megnyitó beszédében elmondta: Szük Ödön fia, Norbert készült a kiállításra, hogy édesapjának emléket állítson. Sajnos ezt az élet felülírta. Szük Ödön jelenség volt Győr városában, aki nemcsak meglátta, hanem gyakran meg is szervezte a pillanatot. A Kisalföld napilap fotósa tökéletesen ragadta meg az élményeket, művészien adta vissza a hétköznapok eseményeit, felkeltve az emberek érdeklődését.

Végül az egykori kolléga és barát, Pió Márta szerkesztő-riporter idézte fel a közös munka örömteli pillanatait. Elsősorban a kulturális rovat számára dolgoztak. A fotóriporter kollégát nem érdekelték az akkori politikai csatározások, ő csak az élményt, a pillanatot szerette volna megörökíteni és továbbadni. Mosolyán átsütött az örök derű.

Az emlékkiállítás megtekinthető a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) július 4-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával, védettségi igazolvánnyal.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria