November 4-én mutatják be Eperjes Károly Magyar Passióját – Exkluzív részletet láthatnak a filmből

Kultúra – 2021. október 29., péntek | 16:51

November 4-től vetítik a hazai mozikban a Film-Art Stúdió forgalmazásában, Eperjes Károly rendezésében a Magyar Passió című filmet. Az alkotás, amelynek médiatámogatója a Magyar Kurír, a hazai szerzetesrendek kommunista hatalom általi feloszlatását idézi fel. A filmből most, a bemutató előtt exkluzív részletet láthatnak Olvasóink.

Több mint hetven éve, 1950. június 8-áról 9-ére virradóan, egyetlen éjszaka alatt, sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással – négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották.

A megtörtént eseményeken alapuló, 1950-ben játszódó filmben Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben. A békés állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Leopold atya a szikla szilárdságával állja a csapásokat egészen a végkifejletig…

A történet a következetes helytállásról, a hitről és a meghasonlásról szól.

„Olyan, a széles közönséget megszólító filmet szerettünk volna készíteni, amely alapján a mai ember hiteles képet kaphat arról, hogy mi történt Magyarországon a szerzetesrendekkel, a hit védelmezőivel az ötvenes években. (…) A Magyar Passióban felvillantott sorsok, események mind-mind a valóságból merítenek, és ezek közül több a saját rokonaimhoz kötődik, akiket ezekben az időkben meghurcoltak, bebörtönöztek, megvertek. Viszont bármilyen brutális korszakot idéz is fel a film, alkotótársaimmal együtt arra törekedtünk, hogy megmutassuk mire volt képes a szeretet ereje a félelemre, gyűlöletre építő kommunista rendszer ellenében” – hangsúlyozta a film egyik főszerepét alakító Eperjes Károly, akinek a Magyar Passió egyben az első játékfilmes rendezése is.

Várnai Péter címzetes prépost írása alapján a forgatókönyvet Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. Rendezője Eperjes Károly, a technikai rendezői feladatokat pedig Pájer Róbert látta el. A film egyedi képi világáért a Made In Hungária, illetve A feltaláló Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felelt. A látványtervező Fekete Mónika, a film zenei világát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Neszlényi-díjával kitüntetett Bucz Magor teremtette meg.

A Magyar Passió producere A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

Olvasóink most exkluzív részletet láthatnak a filmből; azt a szép részletet, amikor a szerzetesek összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljék a karácsonyt, imádsággal, békességben.

A film november 4-től lesz látható a hazai mozikban a Film-Art Stúdió forgalmazásában.

A Magyar Passió előzetese ITT találtható.

A film főszereplőjével és rendezőjével, Eperjes Károllyal készült korábbi interjúnkat ITT olvashatják el.

Forrás, fotó és videó: Film-Art Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria